NOVINARKA S PINKA NA ČELU DRŽAVNE LUTRIJE: Fakultet nema, ali fotelju ima, I TO KAKVU! Plata? BOMBA!
Foto: Youtube printscreen

srbija, brale!

NOVINARKA S PINKA NA ČELU DRŽAVNE LUTRIJE: Fakultet nema, ali fotelju ima, I TO KAKVU! Plata? BOMBA!

Iako joj novinarsko iskustvo niko ne spori, mnogi se pitaju kakve stručne kvalifikacije Simonida Kažić ima za vođenje jednog od najuspešnijih državnih preduzeća

Objavljeno: 22:17h

Postavljanje Simonide Kažić, novinarke koja je karijeru gradila na Pink televiziji, na mesto v.d. direktora Državne lutrije, izazvalo je buru u javnosti.

Na mesto za koje je potrebna fakultetska diploma i iskustvo u struci od tri godine, i to po Zakonu o javnim preduzećima, postavljena je žena čija diplomiranje ostaje krajnje upitno. Naime, ona je otkrila da je studirala Pravni fakultet, ali ne i da li ga je završila.

- Bilo bi mi teško da se vratim učenju, mada nisam odustala od posla pravnika - navela je jednom prilikom Kažićeva.

Iako joj novinarsko iskustvo niko ne spori, mnogi se pitaju kakve stručne kvalifikacije ima za vođenje jednog od najuspešnijih državnih preduzeća.

foto: Youtube printscreen

Kažićeva je radila na Radiju B92, BK televiziji, u nedeljnicima „Evropa” i „Standard” kao kolumnista, kao i 12 godina na TV Pinku i to kao urednica i voditeljka. Poznata je po tok-šou programu "Sudar".

Na jednom od svojih profila na društvenim mrežama navela je da je tri godine bila direktor medijske kompanije Alfaskop u Makedoniji, a pojavljuje se i diploma iz "poslovne administracije i menadžmenta", stečena u Americi (bez naziva univerziteta).

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Plata prethodnika na ovom mestu, Nenada Lazarevića, iznosila je 156.000 dinara!

Građanski nadzornik Dragan Dobrašinović kaže da ovde nije problematično ko je dotična, već način na koji je došla na funkciju.

- Ne znam ko je ta žena, ali nije u tome samo problem. Problem je na osnovu čega je ona imenovana, koja je njena biografija, koja karijera? Postoji zakon koji kaže da se lica imenuju iz konkursa, a ne ovako. Ona nije poznata široj javnosti, kao ni njena karijera, to sigurno nesto govori - kaže Dobrašinović, iz Koalicije za nadzor javnih finansija.

A koji je mehanizam da se stane na put ovakvim imenovanjima?

foto: nebojša Mandić/Ilustracija

- Postoji mehanizam, a to je zakon koji jasno sve propisuje. Godinama se krše zakoni, ruše institucije, a nema sankcija. Ako institucije ne rade svoj posao, pravosuđe ne radi svoj posao, a ni Ustavni sud, građani treba jasno da iskazu svoje nezadovoljstvo. Protesti su deo demokratije, ali problem kod nas je što se mi nikad ne organizujemo za očuvanje neke vrednosti (npr. vladavina prava), već uvek protiv neke ličnosti, a to nikad ne donosi rezultate - zaključuje on.

Ona na funkciji kao v.d. može ostati godinu dana.

Prema Zakonu, međutim, i vršilac dužnosti mora ispunjavati iste uslove kao i kandidat koji se za poziciju direktora bira na konkursu.

To znači da bi v.d. direktora, kao i budući direktor, trebalo da ima najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva u delatnostima kojima se bavi javno preduzeće. Uslov je i da ne bude član organa političkih stranaka.

Do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da stupimo u kontakt s novom direktorkom Lutrije, a ona se od postavljanja na ovu funkciju nije oglašavala u medijima.

Ovo nije jedino sporno imenovanje u preduzeću "Državna lutrija Srbije".

Vladimir Đukanović, poslanik SNS, za predsednika Skupštine Državne lutrije izabran je 2013. godine. Na zahtev SNS da se svi stranački kadrovi odreknu duplih funkcija, u avgustu 2014. podneo je ostavku na mesto predsednika Skupštine Državne lutrije Srbije, a Vlada Srbije usvojila je tu ostavku u januaru 2015.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.