Kinezi žarko žele beogradski aerodrom! Posetili su Srbiju u NAJLUKSUZNIJEM AVIONU
Foto: Fonet / Ilustracija

kinezi dolaze

Kinezi žarko žele beogradski aerodrom! Posetili su Srbiju u NAJLUKSUZNIJEM AVIONU

Predstavnici HNA su i do sada dolazili, ali je ovo prvi put da se pojavio prvi čovek grupe, i prvo, izgleda, pitao za aerodrom.

Objavljeno: 21:49h

Kineska "HNA grupa" koja će uvesti let Beograd-Peking zainteresovana je za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla", izveštava "Blic".

Pet dana pred odlazak premijera i izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kinu, na aerodrom u Surčinu sleteo je jedan od najluksuznijih aviona na svetu, čiji sat iznajmljivanja košta neverovatnih 60.000 evra.

Luksuznim "drim džetom“ koji je u vlasništvu "Hainan grupe" doputovao je, prema saznanjima "Blica", prvi čovek ove kompanije Vang Jian sa nekoliko direktora kompanija - članica te grupe.

Prema saznanjima, ova poseta realizovana je kao finalizacija dogovora oko direktne linije Peking - Beograd, ali potencijalnih drugih poslova pred Vučićev put u Peking.

foto: Zorana Jevtić

Predstavnici HNA su i do sada dolazili, ali je ovo prvi put da se pojavio prvi čovek grupe i, kako saznajemo, prvo je pitao za aerodrom.

Jedna od najvećih želja menadžmenta HNA jeste koncesija za Aerodrom "Nikola Tesla" na 25 godina

- Na sastanku nisu dogovarani detalji već su samo iznete mogućnosti i potencijali o kojima bi kineski partner mogao da razmišlja kada je reč o poslovanju u Srbiji. Jedna od najvećih želja menadžmenta HNA jeste koncesija Aerodrom "Nikola Tesla“ na 25 godina - navodi sagovornik "Blica".

Iako se veliki broj kompanija prijavio na javni poziv za koncesiju, saznajemo da je HNA predstavio ceo plan koji uključuje dovođenje kineskih turista u Srbiju. HNA će uvesti i direktan lep Beograd - Peking.

- Postoje dve opcije. Prva je da od kraja leta pa do juna 2018. godine lete Peking - Prag jer je češka prestonica u turističkom smislu poznatija Kinezima pa da potom nastave za Beograd. To bi bio samo prelazni period. Druga opcija je da se odmah direktno leti, ali to ne zavisi samo od "HNA grupe", već od političke odluke kineskih vlasti - navodi naš sagovornik.

"Hainan erlajnz" je već podneo zahtev kineskom Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo. Ideja je da na ovoj relaciji saobraćaju dva puta nedeljno. "Erbas A330-300" koji će leteti ima 260 mesta u ekonomskoj i 32 mesta u biznis klasi.

"HNA grupa" se nalazi među 300 najuspešnijih kompanija na svetu, prema listi američkog magazina "Forbs".

foto: Beta

Ima 13 aerodroma i 1.250 aviona, a zapošljava 410.000 ljudi. U okviru grupacije pored kompanije "Hainan erlajnz" koja će uspostaviti liniju Beograd - Peking još je 13 avio-kompanija. Raspolaže i turističkim agencijama koje godišnje prevezu oko 90 miliona turista, a u sastavu grupe su i najveća ketering kompanija za avio-prevoz na svetu, kao i najveća kompanija za iznajmljivanje aviona.

Avion 2-DEER:

Vang Jian, prvi čovek "HNA grupe", pre dve nedelje boravio je prvi put u Beogradu. Luksuzni avion izazvao je pažnju zaposlenih na aerodromu, kao i drugih putnika.

Radilo se o avionu sa registarskom oznakom 2-DEER koji je u vlasništvu kineske kompanije "Bejđing kepital erlajnz" i nalazi se pod njenim specijalnim brendom za čarter i VIP saobraćaj "DEER Jet". "Bejđing kepital erlajnz" je ćerka kompanije "Hainan grupa".

U oktobru 2016. godine HNA je kupila 25 odsto udela u američkoj hotelskoj grupi "Hilton" za 6,5 milijardi dolara, a ove godine je postala i vlasnik sedam procenata Dojče banke i očekuje se da do kraja udeo poraste na 10 procenata.

Ovaj podatak govori o uticaju HNA, budući da je poznato da Nemci teško dozvoljavaju upliv kineskom kapitalu u svoje kompanije.

U Vladi bez komentara:

U Vladi Srbije juče nisu želeli da komentarišu saznanja "Blica" da je "HNA grupa" zainteresovana za koncesiju. Aleksandar Vučić je nedavne rekao da očekuje konačni dogovor oko avio-linije i nagovestio da bi nova linija tokom prvih šest meseci mogla da se odvija preko nekog evropskog grada.

Kompanija "HNA grupa" nedavno je potpisala pismo o namerama sa Vladom Srbije o uspostavljanju dugoočekivanih interkontinentalnih letova između dva glavna grada.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.