SPC ODLUČILA: Ovo će se desiti sa Darvinovom teorijom, a Teslina grobnica pod hitno u HRAM SVETOG SAVE!
Foto: Fonet

saopštenje

SPC ODLUČILA: Ovo će se desiti sa Darvinovom teorijom, a Teslina grobnica pod hitno u HRAM SVETOG SAVE!

Sabor smatra, da zemnim ostacima srpskog i svetskog velikana Nikole Tesle nikako nije mesto među muzejskim eksponatima, već u Hramu Svetog Save

Objavljeno: 19:59h

Sinod Srpske pravosavne crkve (SPC) saopštio je da je na Saboru razmotrio "izlišan i u suštini besmislen problem", odnosno uplitanje grupe nastavnika i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije, što je u medijima horski proglašeno za podršku darvinizmu u njegovom najgorem izdanju.

U saopštenju se navodi da je to poslužilo za posredno osporavanje bogootkrivene istine o Bogu kao Tvorcu sveta i biblijske povesti o stvaranju.Potpisnici toga teksta su se obratili Saboru sa ispovedanjem autentične hrišćanske vere u Boga Tvorca, zdravi i pravi kreacionizam. Sabor je to prihvatio, ali sa napomenom da nam čitava ta rasprava, bez obzira na njihove namere i zamisli, uopšte nije bila potrebna, navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

Sabor smatra, kao što je i ranije smatrao, da zemnim ostacima srpskog i svetskog velikana Nikole Tesle nikako nije mesto među muzejskim eksponatima, ta činjenica predstavlja jedinstven presedan i vaseljensku sramotu, nego u grobnici, i to u Hramu Svetog Save na Vračaru ili, alternativno, na platou ispred njega, dodaje se u saopštenju.

Sinod SPC smatra da je najvažnija saborska odluka o ustanovljavanju novih praznika u kalendaru SPC i jednoglasno je odlučeno da se pribroji ili kanonizuje patrijarh pećki Pajsija Janjevca arhimandrit Stefan Jovanović, mitropolit skopski Vikentije i iguman Vladimir (Protić).Spomen na "zverski pobijene stradalnike pivske" kao mučenike obeležavaće se 25. maja odnosno 7. juna i stradalnike veličke i gornjepolimske, takođe kao mučenike i monah Jakov.

DANAS ZASEDA SABOR SPC: Ovo su moguće teme o kojima će vrh crkve odlučivati!

Sabor je prihvatio izveštaj o radu Kritskog sabora, odnosno Svetog i Velikog Sabora, održanog u junu prošle godine.Sabor je, takođe, uputio pismo podrške i molitvene solidarnosti patrijarhu moskovskom i sve Rusije Kirilu povodom diskriminacije i obespravljenosti kojoj su izloženi episkopi, sveštenstvo, monaštvo i vernici najveće i jedine kanonske Crkve u Ukrajini, autonomne Ukrajinske Pravoslavne Crkve u sastavu Ruske Pravoslavne Crkve.Kao i svake godine, Sabor je posvetio dužnu pažnju crkvenoj prosveti i školstvu. Donete su odluke koje imaju za cilj poboljšanje duhovnih i materijalnih uslova života i rada u Bogoslovijama, a posebno na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve u Libertivilu kod Čikaga.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.