PRAVA ISTINA O PLAVOM KITU U SRBIJI: Ne može da se skine putem aplikacije, ali opasnost vreba sa druge strane!
Foto: Twitter/Printscreen/zvezdniy1

roditelji, oprez!

PRAVA ISTINA O PLAVOM KITU U SRBIJI: Ne može da se skine putem aplikacije, ali opasnost vreba sa druge strane!

Aplikacija ''Plavi kit'' postoji pod tim imenom na ''Gugl pleju'', ali nije igrica od koje strahujemo.

Objavljeno: 21:06h

Državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je za RTS da video-igrica Plavi kit, čiji je konačni zadatak poziv na samoubistvo, ne može da se nađe na Google play-u, ali da tamo postoji druga igrica sa istim imenom i da to nije ona od koje se strahuje.

RTS navodi da, iako su postojale sumnje da su neka deca uspela da skinu aplikaciju, policijskom istragom nije utvrđeno da se igra Plavi kit, čiji je konačni zadatak poziv na samoubistvo, pojavila u Srbiji.

Iz Vlade poručuju da na Internetu može da se nađe i instalira aplikacija za igricu Plavi kit, ali da ona s onom koja se pojavila u Rusiji i u kojoj se od učesnika, najčešće dece, traži da se povređuju i na kraju izvrše samoubistvo, nije u vezi.

foto: Printscreen

OPASNA IGRICA NIJE NA GOOGLE PLAY-U

Državna sekretarka je izjavila da nema razloga za paniku i da je Ministarstvo telekomunikacija u kontaktu sa inspektorima za visokotehnološki kriminal, dodavši:

– Osnovna razlika je pre svega što vi tu igricu koja je opasna ne možete da nađete na ”Gugl pleju”. Ovo je igrica koja je ozloglašena i nalazi se na dark-vebu. Reč je o grupi koja se stvara, u koju se ulazi pod određenim uslovima. Mi još nismo nijedan takav slučaj uspeli da identifikujemo u Srbiji.

Matićeva je prokomentarisala slučajeve dece iz Srbije koja su olovkom crtala po rukama:

OGROMNI POLICAJAC NAS JE PSOVAO, DRŽAO SE ZA KRST: Ljudima su srušili molitveni dom a tvrde da su ih usput i VREĐALI! (VIDEO)

– Da, postojale su indikacije da su određena deca uspela da skinu aplikaciju, ali to istragom nije dokazano. Bile su dve prijave, devojčica iz Bečeja i dečko iz Plane crtali su olovkom. Devojčica ima određene psihičke probleme i crtala je hemijskom olovkom po ruci.

- Aplikacija ”Plavi kit” postoji pod tim imenom na ”Gugl pleju”, ali nije igrica od koje strahujemo. To su dve različite igrice, samo imaju isto ime.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.