REVOLUCIONARNA INICIJATIVA U NOVOM SADU: Roditelji dobijaju testove na drogu za svoju decu!
Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

kako vam se čini?!

REVOLUCIONARNA INICIJATIVA U NOVOM SADU: Roditelji dobijaju testove na drogu za svoju decu!

Grad će novac obezbediti rebalansom budžeta i na školama će biti da od septembra, putem javnih nabavki, kupe testove i distribuiraju ih roditeljima

Objavljeno:

Novi Sad će biti prvi grad u Srbiji u kojem će roditelji osnovaca i srednjoškolaca dobiti testove na narkotike, a koje će moći da iskoriste da testiraju decu.

Savet roditelja osnovnih i srednjih škola u Srbiji tražiće od Gradske uprave za obrazovanje da obezbedi 10 miliona dinara za kupovinu testova na narkotike, a kojima bi trebalo da bude obuhvaćeno najviše 25.000 učenika 7. i 8. razreda osnovne škole, te svi srednjoškolci, javlja 021.rs.

Grad će novac obezbediti rebalansom budžeta i na školama će biti da od septembra, putem javnih nabavki, kupe testove i distribuiraju ih roditeljima. Kako su se usaglasili članovi Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, na školi je da roditeljima uruče testove, a roditeljima se daje sloboda da odluče da li će testirati svoju decu na narkotike. Roditelji bi trebalo da, uz testove, dobiju i stručno sastavljeno propratno uputstvo o istom i o posledicama narkotika po zdravlje, što bi trebalo da ih motiviše da test iskoriste. Ukoliko se ispostavi da je dete pozitivno na opojnu drogu, roditelj će moći da stupe u kontakt s Centrom za socijalni rad i/ili ostale nadležne ustanove i organe. Ideja koja se pojavila među članovima Koordinacionog tela je i da se roditelji obavežu na testiranje svoje dece, što je teže izvodljivo zbog terena koji do sada nije na ovaj način ispitan. Stoga će ovakva odluka roditelja i čelnika biti "pilot-projekat" u pokušaju da se smanji upotreba narkotika među učenicima. Detalji o ovoj inicijativi biće poznati nakon rebalansa budžeta Grada, koji se očekuje u junu.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.