ČULI STE ZA FAMOZNI KOUČING, ALI NEMATE IDEJU ŠTA JE TO: Srbi sve više plaćaju ove trenere! (FOTO)
Foto: Shutterstock

hit zanimanje

ČULI STE ZA FAMOZNI KOUČING, ALI NEMATE IDEJU ŠTA JE TO: Srbi sve više plaćaju ove trenere! (FOTO)

Samo 10-ak ljudi u Srbiji akreditovano je u međunarodnim institucijama, za bavljenje ovim poslom, zato dobro pazite!

Objavljeno: 19:07h
foto: Shutterstock

Peđa objašnjava da u današnje vreme svako ko dobije sertifikat može da bude kouč trener i da se tu stvorila velika zbrka.

- Postoji razlika između akreditacije i sertifikata. Svako može da vam izda potvrdu, ali to ne dokazuje da vi znate da radite svoj posao. Veoma je značajno da se izvrši provera znanja koja se vrši kroz međunarodna udruženja i asocijacije. Zapravo kod jedne od najvećih takvih organizacija postoji samo deset akreditovanih koučeva iz Srbije, objašnjava on.

Što se tiče "life koučinga" tu se radi o odnosu jedan na jedan sa klijentom i razgovara se o nekoj određenoj temi. Ipak postoje teme koje nisu za koučing, ali on pomaže u određenim segmentima.

foto: Shutterstock

Ne postoje fiksne cene, već je to stvar dogovora i zavisi od vremena koje kouč trener ima. Na početku su cene manje, ali kako trener postaje traženiji, on određuje veću cenu u dogovoru sa klijentom.

foto: Shutterstock

Veoma je bitno razdvojiti koučing od "sličnih" pojmova:

Razlika između koučinga i terapije.

Dok se terapija uglavnom fokusira na probleme u prošlosti, koučing je usmeren pronalaženju rešenja u budućnosti od strane samog klijenta.

Razlika između koučinga i konsaltinga.

Koučing je veoma sličan konsaltingu. Međutim, razlika između koučinga i konsaltinga je u tome što se u procesu konsaltinga dobijaju gotova rešenja, dok je koučing proces u kojem, odgovarajući na određena pitanja klijent sam dolazi do rešenja koje je najpovoljnije za njega.

Razlika između koučinga i sportskog koučinga.

Koučing uključuje nekoliko elemenata iz sportskog koučinga kao što su timski rad, pronalaženje i razvoj potencijala. Za razliku od sportskog koučinga ne postoje dobri ili loši rezultati.

Na kraju, možda vam je posle ovog teksta jasnije čime se kouč treneri bave, pa se zapitajte da li ste sami kadri da vodite svoje životne ciljeve, ili bi stručna pomoć bila korisna?

(Jelena Jovanović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.