IZMENE U ŠKOLSTVU! Od septembra stupaju na snagu ozbiljne promene u srpskim školama
Foto: Shutterstock, ilustracija

inovacije

IZMENE U ŠKOLSTVU! Od septembra stupaju na snagu ozbiljne promene u srpskim školama

Od septembra tri predmeta 5. razreda po novom programu

Objavljeno: 23.05.2017. 16:56h

Nastava iz tri predmeta - informatike i računarstva, tehnike i tehnologije, fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, od naredne školske godine odvijaće se po novim programima, dok će se ostali predmeti po novim programima izučavati od školske 2018/2019. godine.

Nacionalni prosvetni savet usvojio je danas programe za matematiku, srpski jezik, geogfafiju, istoriju, likovno, građansko vaspitanje, dva strana jezika, ali će ti programi početi da se primenjuju u školama, u školskoj 2018/19 godini.

NPS nije usvojio program za 5. razred iz biologije, ali ga nije ni odbio, već se o njemu nisu izjašnjavali, zbog pojedinih zamerki koje su imali članovi tog saveta.

foto: Aleksandar Jovanovic Cile

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković pojasnila je da će udžbenici za te predmete, po novom programu, biti štampani za školsku 2019/20 godinu.

- Sačekaćemo da se završi ciklus. Škole su birale udžbenike prošle godine, a to znači da se ciklus od tri godine završava školske 2018/19 godine - pojasnila je Nedeljković.

Ona je dodala da će u međuvremenu da se radi obuka nastavnika, te će obuka nastavnika iz informatike, fizičkog i tehnike i tehnologije, početi da se radi već tokom leta.

foto: Aleksandar Jovanović Cile, ilustracija

Kako je objasnila, da bi se radila obuka nastavnika, neophodno je da postoje usvojeni programi za predmete, te je zbog toga bilo važno da ih Nacionalni prosvetni savet usvoji na današnjoj sednici.

Za 23 člana NPS, koji broji ukupno 43 člana, 25. maja ističe mandat, što znači da taj savet, u narednom periodu neće imati kvorum, te neće moći ni da zaseda, niti da donosi odluke.

Inače, članove NPS bila Narodna skupština.

(Espreso.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media