Prekidanje snošaja i računanje plodnih dana ume i da omane! U SRBIJI SE GODIŠNJE URADI 60.000 ABORTUSA!
Foto: Thinkstock

alarmantno!

Prekidanje snošaja i računanje plodnih dana ume i da omane! U SRBIJI SE GODIŠNJE URADI 60.000 ABORTUSA!

Oko 70 odsto populacije starosti od 17 do 23 godine zaraženo je HPV virusom, a podaci o broju abortusa su poražavajući

Objavljeno: 17:33h

Verovali ili ne, samo sedam odsto devojaka i žena u Srbiji koristi oralnu kontracepciju štiteći se od neželjene trudnoće, kako ne bi završile na abortusu, a oko 70 odsto populacije zaraženo je humanim papiloma virusom (HPV), jednim od uzročnika raka! Prava epidemija vlada kada je reč kondilomima, genitalnom herpesu i drugim polnim infekcijama, upozoravaju ginekolozi.

foto: Stock Nep

Istovremeno, prema rezultatima internacionalnog istraživanja o seksualnim navikama, u kojem je učestvovalo 7.000 žena starosti od 15 do 49 godina, i to iz 15 zemalja, uključujući i Srbiju, Srpkinje su među “pobednicima” kada je reč o broju partnera tokom života, a kada je reč o izbegavanju neplanirane trudnoće, Srpkinje u 33 odsto slučajeva preferiraju da njen partner koristi kondom, dok 21 odsto žena “voli” metod “prekinuti snošaj” i računanje plodnih dana.

Upravo tada se desi najveći broj neželjenih trudnoća koje završavaju namernim prekidom, koji može ostaviti katastrofalne posledice po zdravlje žena, uključujući i trajni sterilitet. Prema navedenom istraživanju, čak 14 odsto od ukupnog broja ispitanica u Srbiji ranije je već imalo abortus.

foto: Thinkstock

Dr Mima Fazlagić, naš poznati ginekolog, kaže za “Alo!” da su podaci poražavajući, kao i to da samo sedam odsto žena u Srbiji koristi oralnu kontracepciju kao metod sprečavanja neželjene trudnoće.

- U Srbiji se ne vodi precizna statistika o namernim prekidima trudnoće, ali smatra se da je to oko 60.000 godišnje. Ukoliko se tome doda cifra da se oko 40.000 ljudi manje rodi svake godine u Srbiji, onda je to poražavajuće.

Uz to, oko 70 odsto populacije starosti od 17 do 23 godine zaraženo je HP virusom, a ta strašna brojka pokazuje da se ni prezervativi ne koriste pri svakom seksualnom odnosu. U Srbiji je puno maloletničkih trudnoća i to nas odavno prati. Dok sam bila u GAK “Narodni front”, 22 godine, bukvalno svake godine smo imali po nekoliko devojčica do 15 godina koje su se porađale. Takođe, primera radi, pre 30 godina svaki sedmi par imao je problem sa sterilitetom, a sada svaki peti.

foto: Google street view

Abortus, koji je ozbiljna hirurška intervencija, nosi sa sobom i povrede materice i drugih organa, krvarenja, a najteža posledica je trajni sterilitet - upozorava dr Mima Fazlagić i dodaje da joj tako mlade devojke kažu da im je dečko rekao da od prvog seksulanog odnosa ne može da se zatrudni, da ako ne želiš da zatrudniš, to i ne možeš, i slične stvari.

- Neophodno je da se uvede u škole zdravstveno vaspitanje, u okviru kojeg bi deca učila i o ovoj problematici, s obzirom na to da sve ranije stupaju u seksualne odnose - oko 15. godine - navodi ona.

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.