IMA LI AJKULA U OMILJENIM LETOVALIŠTIMA SRBA? U jednom od najomiljenijih morski pas je ubio ženu! (VIDEO)
Foto: Stock, Printscreen/Google maps, Ilustracija Espreso.co.rs

da li je sigurno?

IMA LI AJKULA U OMILJENIM LETOVALIŠTIMA SRBA? U jednom od najomiljenijih morski pas je ubio ženu! (VIDEO)

Istražili smo koliko su česte bile pojave i napadi ajkula u omiljenim letovalištima naših turista

Objavljeno: 12:18h

Leto se bliži, dobro smo se naradili proteklih meseci i jedan lep godišnji odmor nam je krajnje neophodan. Misli o putovanjima počinju da nas opsedaju, dok nas miris mora i slike bajkovitih plaža prate u stopu. Gde otići, postaje glavno pitanje koje treba rešiti. Ovog puta se nećemo baviti cenom aranžmana i atraktivnostima mesta koje bismo posetili.

Razmotrićemo potencijalni problem na koji se uglavnom ne setimo da obratimo pažnju, a može biti koban. Reč je o ajkulama.

foto: imgur / Kiyoi

Mi Balkanci nekako pojam ajkula vezujemo za američki kontinent. Tamo ih ima, to je daleko, i nema razloga za brigu. Međutim, naišli smo na podatke koji govore da su se ajkule znale pojaviti i na letovalištima koja važe za omiljena među Srbima. To nas je podstaklo da se posvetimo detaljnom istraživanju i stavimo crno na belo gde su u našoj blizini ajkule napadale, a gde ne.

Država oko koje se proteklih godina podigla velika uzbuna kad su napadi ajkula u pitanju, jeste Egipat. Tako je 2010. u Šarm el Šeiku ajkula napala i usmrtila Nemicu koja je sa maskom i perajima ronila u Crvenom moru. Napad ajkule bio je stravičan - nesrećnoj devojci je otkinula ruku i obe noge, usmrtivši je na mestu.

Ajkule ponovo boje vodu u crveno blizu havajskih plaža (FOTO) (VIDEO)

Ono što još više zastrašuje jeste činjenica da je napadu na Nemicu tokom te nedelje prethodilo još nekoliko sličnih napada, u kojima je povrđeno četvoro ljudi. Tada su se Egipćani dali u hajku, navodno uspevši da pohvataju ove nemani, zbog čega su egipatske vlasti ponovo dozvolile plivanje u ovim vodama. Međutim, neki stručnjaci tvrde da uhvaćene ajkule nisu odgovorne za napade, i da je krivac ostao na slobodi.

foto: Stock

Takođe, prošle godine se dogodio još jedan napad ajkule u Egiptu. Ovog puta reč je o popularnoj turističkoj oblasti Ain Sokna, koje se nalazi 120 km istočno od Kaira. Ajkula je napala jednog Egipćanina, a stručnjaci kao razlog navode to što je dečko plivao u blizini mamca koji su postavili ribari. Takođe, zvaničnici Ministarstva životne sredine saopštili su da je razlog što su se ajkule približile obali kombinacija ribolova i kupanja na istom mestu. Zbog svega ovoga Egipat je uveo zabranu plivanja i ribolova koja je trajala 15 dana.

Ipak, stručnjaci navode da su napadi ajkula u Egiptu retki, ali u odnosu na ostale nama bliže krajeve, zbog smrtnih ishoda u nekoliko proteklih godina Egipat je najlošije kotiran.

Idete u Pargu na letovanje? Prvi put na jednom mestu - sve što treba da znate o ovom letovalištu (INTERAKTIVNA MAPA)

Odlična vest, koja će obradovati mnoge, je to da ih u Grčkoj nema! Odnosno, nisu zabeleženi napadi na kupače. Tako da, gde god da odete u Grčku, možete biti mirni, barem što se ajkula tiče. Međutim, podatak koji je malo izazvao zabrinutost, jeste to da su turski ribolovci u januaru prošle godine u Ajvadžiku, na obali Egejskog mora, nedaleko od ostrva Tasos, uhvatili dve ajkule, od kojih je jedna težila čak 700 kilograma.

Takođe, napadi nisu zabeležini ni u Turskoj.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.