AKO POSLE 1. JUNA ISPRIČATE OVAJ VIC NA POSLU, MOGLI BISTE NA ROBIJU: Da li se slažete sa novim zakonima?
Foto: Pixabay

promene zakona

AKO POSLE 1. JUNA ISPRIČATE OVAJ VIC NA POSLU, MOGLI BISTE NA ROBIJU: Da li se slažete sa novim zakonima?

Maloletna deca, nemoćne ili stare osobe, ukoliko su na bilo koji način zlostavljane, to mogu odmah da prijave policiji, koja ima obavezu da odmah udalji nasilnika iz kuće

Objavljeno: 07:38h

Sve vrste nepristojnih ponuda, pa čak i pričanje "masnih" viceva na radnom mestu, smatraće se za seksualno uznemiravanje, po zakonu koji će važiti od prvog juna, pišu "Novosti".

Tako biste mogli, ukoliko ga ispričate, recimo, pred koleginicom kojoj je to zasmetalo, čak i u zatvor zbor sledećeg vica:

"Muž i žena polagali vozački ispit isti dan. Muž je pao, a žena položila. Kad su se sreli, razgovaraju. - Kako si pao? - pita žena - Imao sam nezgodnu komisiju. Iz*ebali su me na uzbrdici, na kružnom toku i na parkiranju. A kako si ti položila? - Mene su samo u garaži."

Pored dela koji reguliše seksualno uznemiravanje, nasilje u porodici preformulisano je u nasilje u partnerskim odnosima. Dakle, supruge neće morati da trpe bahate muževe, niti da vode ljubav kad muž to zahteva, jer to će se smatrati nasiljem u partnerskim odnosima. Maloletna deca, nemoćne ili stare osobe, ukoliko su na bilo koji način zlostavljane, to mogu odmah da prijave policiji, koja ima obavezu da odmah udalji nasilnika iz kuće i izvesti javnog tužioca (a ne kao dosad, nakon nekoliko dana ili meseci). Podsetimo, u Srbiji od 1. juna počinju da se primenjuju nova krivična dela protiv života i tela, kao i polnih sloboda: proganjanje, polno uznemiravanje, navođenje deteta na prisustvovanje polnim radnjama i prinudno zaključenje brakova, sakaćenje ženskog polnog organa. Takođe, povećana je kazna za obljubu nad nemoćnim licem - umesto raspona od dve do 10 godina, učiniocima tog dela, sada će sud moći da izrekne kazne od pet do 12 godina, pišu "Novosti".

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.