Idete u Pargu na letovanje? Prvi put na jednom mestu - sve što treba da znate o ovom letovalištu (INTERAKTIVNA MAPA)
Foto: Privatna arhiva

Espreso turistički vodič

Idete u Pargu na letovanje? Prvi put na jednom mestu - sve što treba da znate o ovom letovalištu (INTERAKTIVNA MAPA)

Odlučili smo da vas povedemo u obilazak grčkog bisera na Jonskom moru - ostaje samo da spakujete kofere

Objavljeno:

Grčka je poznata kao omiljena destinacija za letovanje srpskih turista. Bogata istorija, predivne plaže, još lepše more, kafići i taverne... Kad je turizam u pitanju, ova zemlja ima šta da ponudi.

Za ovu priliku odabrali smo da vas upoznamo sa malenom, ali zaista veličanstvenom - Pargom. Ovaj gradić nalazi se u Epirskoj oblasti i izlazi na Jonsko more. Budući da je reč o otvorenom moru, neki će joj zameriti da je voda nešto hladnija. Ali, sve je to nadoknađeno mnogim čarolijama koje nudi ovo mesto. Pošto je bila pod dominacijom Venecije od 15. veka, odiše duhom Mediterana koji se vidi u uskim, kaldrmom pokrivenim ulicama, prolazima, belo - plavim zgradicama sa šarenim cvećem i minijaturnim kafićima koji su svuda pronašli svoje mesto.

PAKUJTE KOFERE! Ovo je TOP 10 najpoželjnijih destinacija za putovanja! (FOTO)

Parga je poznata po dve plaže - Krioneri i Valtos. Krioneri se drugačije zove i Gradska plaža, i to joj ime savršeno pristaje, budući da se nalazi u centru grada, odmah ispod šetališta. Ona je kamenita, a krasi je čisto more tirkizne boje. Pored nje, izvojena, nalazi se nešto manja, Piso Krioneri plaža.

foto: Privatna arhiva

Ono što se smatra gotovo zaštitnim znakom Parge jeste maleno, Bogorodičino ostrvo, koje se nalazi preko puta Gradske plaže, i toliko je blizu da lako možete doplivati do njega. Ukoliko ne želite da plivate, sa Valtos plaže će vas brodićem odvesti i vratiti za 4 evra. Na sredini ostrva nalazi se usamljena, bela crkva, koja odmah upada u oči, budući smeštena među borovim drvećem. Ostrvo nije veliko i na njemu nećete imati čime specijalno da se zanimate, osim ukoliko niste poneli masku za ronjenje. Voda oko velikog dela ostrva ide odmah u dubinu, tako da ćete, roneći među stenama, imati isti doživljaj kao da ste posetili neki koralni greben na drugom kraju sveta.

foto: Privatna arhiva

Takođe, u centru šetališta nalazi se mala luka u koju su usidreni čamci, ali i brodovi kojima se organizuju krstarenja po jonskim ostrvima. Jedan od takvih je i gusarski brod Kapetan Kuka, kojim se odlazi na izlete na ostrva Paksos i Antipaksos. Antipaksos je nenaseljen, dok na Paksosu postoji nekoliko mesta, od kojih se pristaje u Gaios. Na zapadnoj obali Paksosa se dolazi neposredno do Plavih pećina, gde se odvažniji kupaju uplivavajući u pećine i isplivavajući na njihovom drugom kraju.

Stan u GRČKOJ možete kupiti za SAMO 20.000 evra! Ali, ima jedna začkoljica!

foto: Privatna arhiva
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.