Nakon šest godina od samoubistva dečaka: Kreće novi postupak protiv Aleksine škole
Foto: Facebook

pravda konačno?

Nakon šest godina od samoubistva dečaka: Kreće novi postupak protiv Aleksine škole

Ministarstvo prosvete će, nakon negodovanja roditelja Alekse Jankovića, ponovo pokrenuti postupak protiv OŠ „Sreten Mladenović Mika“, prosvetne inspekcije i Školske uprave u Nišu.

Objavljeno:

Nakon šest godina, Ministarstvo prosvete, pokrenuće postupak ponovnog ispitivanja odgovornosti svih učesnika u prosveti koji su postupali u slučaju Alekse Jankovića iz Niša koji je izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja, saznaje Nedeljnik.

U dopisu koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo roditeljima Alekse Jankovića navodi se da će „preko svojih službi koje su zadužene za inspekcijski i stručno-pedagoški nadzor ponovo ispitati rad svih službi koje su postupale, a to su: odgovorna lica u OŠ „Sreten Mladenović Mika“, prosvetna inspekcija i Školska uprava u Nišu“.

Na ovu odluku ministarstvo je donelo posle dopisa koje su krajem prošle godine roditelji pokojnog Alekse uputili ministarstvu prosvete i predsedniku vlade a u kojem traže da se odgovorni u obrazovnom sistemu koji nisu preduzeli ništa da zaštite dečaka od višemesečnog vršnjačkog nasilja kazne prema zakonu jer smatraju da je nedopustivo da, i pored sudskih presuda sa maksimalnim kaznama, oni i dalje rade sa decom.

UHVATIO BEBU DA NE PADNE NA POD! Zvezdan je svoju ženu porodio ispred bolnice!

Dragana Janković, Aleksina majka objašnjava da je ministarstvo najpre odbilo njihov zahtev, ali je posle negodovanja koje su izrazili u drugom pismu, ipak rešilo da pokrene postupak i da ponovo ispita ceo slučaj.

foto: Dopis ministarstva

Ona je izjavila za Nedeljnik:

„To pokazuje da je ministarstvo prosvete sve dosad bilo pasivno u Aleksinom slučaju ili se neko uporno trudio svim silama da ne dođe do pokretanja i utvrđivanja odgovornosti sve zarad odbrane svojih nesavesnih kolega. Šest godina smo nailazili na zid ćutanja u ministarstvu prosvete. Ali, sa druge strane ovo pokazuje i želju da se vrati poverenje u institucije kroz prepispitivanje rada prosvetnih radnika koji su zataškavali ceo slučaj“.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.