PETICIJA ZA UKIDANJE DARVINA POTRESLA JE SRBIJU: Sada se oglasila i SANU!
Foto: Marina Lopičić

ekskluzivno

PETICIJA ZA UKIDANJE DARVINA POTRESLA JE SRBIJU: Sada se oglasila i SANU!

Peticija za reviziju izčavanja evolucione teorije u školama i na fakultetima za Srpsku akademiju nauka i umetnosti biće odbačena i od strane SANU

Objavljeno:

Predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti ovih dana trebalo bi da dâ svoje viđenje u vezi sa peticijom za reviziju izučavanja Darvinove teorije evolucije. Na taj način SANU će sa svoje strane iskazati stav u polemici koja je poslednjih dana okupirala društvo, ali i pokrenula lavinu kritika na našu najvišu naučnu ustanovu zbog dvojice akademika (jedan je kasnije povukao potpis) koji su stali iza te inicijative.

foto: Marina Lopičić

Ovo je u intervjuu za Nedeljnik otkrio generalni sekretar SANU i jedan od renomiranih srpskih genetičara, akademik Marko Anđelković.

- Ta peticija, odnosno pokušaj naučne revizije, za SANU je potpuno neprihvatljiva - kaže Anđelković.

foto: Wikipedia / Λατίνος

- To nije ni kritika, bilo bi bolje da je kritika, već pokušaj da neko negira teoriju evolucije. Namerno ne govorim Darvinova teorija, jer se ona razvijala, i mi u savremenoj biologiji danas pričamo o neodarvinizmu, odnosno modernoj verziji teorije evolucije života na Zemlji.

foto: Marina Lopičić

- Važeća naučna biološka teorija o evoluciji živog sveta na Zemlji je postojeća evoluciona teorija, koja se razvijala od Darvinovih postavki, i stoga ako hoćete da u školama predajete savremenu biologiju, ne možete u to uključivati neka druga, naučno neverifikovana mišljenja. Ili ćete da imate biologiju, ili nećete - rekao je on.

Akademik Anđelković u intervjuu za Nedeljnik se osvrnuo i na stanje u društvu, ali i najavio da SANU više neće da ćuti i da zbog hipoteke Memoranduma bude anonimna i poslušna.

(Espreso.co.rs / Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.