Srpski naučnik osmislio izum koji će zauvek sprečiti krađu beba (FOTO) (VIDEO)
Foto: Privatna arhiva

za poštovanje

Srpski naučnik osmislio izum koji će zauvek sprečiti krađu beba (FOTO) (VIDEO)

Komlen Lalović je tvorac uređaja protiv krađe beba koji ima za cilj da na samom porođaju dokaže materinstvo

Objavljeno: 11:38h

Prema studiji Brandon Gilea, na 4 miliona novorođenih beba u svetu čak 28.000 njih se zameni u porodilištima. Ovo je poražavajući podatak i vreme je da se ovome stane na put.

Upravo zbog toga je mladi naučnik, Komlen Lalović, došao na ideju da dizajnira uređaj koji ima za cilj da na samom porođaju dokaže materinstvo.

foto: Privatna arhiva

- Za momenat ideje su ključne dve stvari, trudnoća supruge koja se poklopila sa mojim istraživanjem u biometriji otiska prsta u toku doktorskih akademskih studija i pisanju disertacije, objavljivanju naučnih radova.

Uređaj funkcioniše tako što se na samom porođaju uzima otisak prsta majke i bebe, i isti se šifruju i čuvaju u bazi podataka. Pri izlasku iz porodilišta, radi se verifikacija i garantuje identitet sa 100 % preciznosti.

foto: Privatna arhiva

Ključni momenat je potvrda da tek rođena beba ima formiran otisak prsta i da je isti moguće uzeti kao validnu identifikaciju. Gospodin Lalović je ovu teoriju dokazao kroz svoje istraživanje i dobio međunarodnu verifikaciju kroz rad na SCI listi. I što je najvažnije, uređaj je potpuno bezopasan po okolinu a njegova upotreba je bezbolna, i od velikog značaja.

foto: privatna arhiva

Na pitanje da li je za korišćenje ovog uređaja potrebna roditeljska saglasnost, naš sagovornik kaže:

- Kroz sastanak i razgovor sa gospodinom Šabićem uputio me je da ako bi država to rešila pravilnikom onda se daje i saglasnost majke, a ako je u pitanju Zakon onda bi sve bilo kao i za ličnu kartu. Međutim to nije glavno pitanje jer ovo je nešto što daje majci i ocu sigurnost tako da bi prema mom mišljenju roditelji trebalo da budu više za ovo nego država, a Zakon koji bi se bavio ovim pitanjem svakako je Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.