STARI SAVSKI MOST ĆE BITI SRAVNJEN SA ZEMLJOM: Građani mole da se poštedi građevina koji je preživela rat! (FOTO)
Foto: Nebojša Mandić

REKONSTRUKCIJA ILI?

STARI SAVSKI MOST ĆE BITI SRAVNJEN SA ZEMLJOM: Građani mole da se poštedi građevina koji je preživela rat! (FOTO)

Prema prošlogodišnjim najavama gradonačelnika Beograda Siniše Malog, u ovo vreme trebalo je da počne rekonstrukcija Starog savskog mosta. Ipak, umesto renoviranja, mostu koji je spasen u Drugom svetskom ratu, 75 godine kasnije sledi rušenje. Vlast u prestonici planira da umesto postojećeg sagradi novi most koji će izgledom podsećati na aktuelni
Objavljeno: 23:11h

Umesto rekonstrukcije koja mu se smešila, Stari savski most će ipak biti sravnjen sa zemljom tj. vodom, a potom podignut novi. I nije to prvi put da tramvajskom mostu preti rušenje.

Nemci koji su ga tokom Drugog svetskog rata i podigli, pokušali su da ga po odlasku miniraju. U tome ih je te 1944. sprečio Miladin Zarić, beogradski učitelj, presekao ašovom žice detonatora.

DA SE NIKAD NE ZABORAVE: Naše najveće legende videće ceo svet, zahvaljujući OVIM LJUDIMA! (FOTO)

Zato je oko 400 građana 2014. glavnom gradu predalo peticiju da nekada most Princ Eugen dobije ime srpskog učitelja. Prestonica nije ni prihvatila ni odbacila tu ideju. Ali je, u međuvremenu, smislila novu - da ćupriju vredi rušiti.

Ako već to nije učinio rat, neka to ne radi ni vlast - mole građani, potpisnici peticije i podsećaju na zašto je ovo arhitektonsko zdanje beograski simbol.

"Ima ogromnu istorijsku vrednost kao jedini most koji je sačuvan u Evropi koji su Nemci pokušavali, ali nisu uspeli da sruše. Tako da uništavanje toga mosta jeste uništavanje tradicije i uništavanje istorije ovog naroda", kaže Nikola Radosavljević iz Udruženje građana "Imamo plan".

foto: Beta

Baš zbog naroda gradimo potpuno novi most, objašnjava arhitekta prestonice. Glavno razlog su, uverava, gužve. Kaže, Beograđani će uz tramvajske, dobiti po dve auto trake, stazu za biciklizam, ali i šetnju.

Ljubitelje tradicije, urbanista glavnog grada, podseća da su Nemci gradili na desetine ovakvih mostova i da oni ne odgovaraju uslovima ni drumskog, ni rečnog saobraćaja 21. veka.

"Ti uslovi koji su danas na snazi, a koji nisu bili na snazi u toku Drugog svetskog rata kada je podignut taj most, jednostavno zahtevaju da se proširi taj plovni put i prosto je nemoguće zadržati stubove mosta na mestu na kom se oni danas nalaze. Treba reći da su šipovi mosta koji se recimo nalaze ispod pilona tog mosta drvenii da su i oni u jako lošem stanju. U svakom slučaju, čak i da se zadržava taj raspon mosta i na tom mestu da se zadržavaju piloni moralo bi da se sve to rekonstruiše, da se sve demontira i ponovo montira", objašnjava arhitekta Grada Beograda Milutin Folić.

foto: Nebojša Mandić

Konkurs za idejna rešenje je pri kraju. Spekuliše se da će novi most biti na dva nivoa, u svakom slučaju uslov je da bojom i oblikom podseća na aktuelni. To, kompomisno rešenje, aminovao je prestonički Zavod za zaštitu spomenika kulture. Kamen temeljac se očekuje polovinom 2018.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.