OVDE JE ROĐEN VELIKI ČUDOTVORAC! Rodni dom VASILIJA OSTROŠKOG ostaviće vas bez reči!
Foto: Printscreen/youtube

MOLIO SE, DESILA SU SE ČUDA

OVDE JE ROĐEN VELIKI ČUDOTVORAC! Rodni dom VASILIJA OSTROŠKOG ostaviće vas bez reči!

U selu Mrkonjići na istočnoj strani Popovog polja na putu Trebinje – Ljubinje – Mostar 28. decembra 1610. godine rodio Stojan Jovanović od majke Anastasije i oca Petra Jovanovića.
Objavljeno:

Stojan je kršten u Crkvi Svetog Nikole u blizini rodne kuće i odrastao uz bogobojažljive i smerne roditelje koji su pre svega bili dobri ljudi. Osim njega nisu imali druge dece, i Stojan im je bio najveće blago.

Nijedan oficir, nije poginuo samo moji jarani! Da živ ostanem molim Boga! RAZORNI SNIMAK OBJASNIO BESMISAO RATA U SFRJ! (VIDEO)

U ta teška vremena neimaštine i siromaštva Stojan je bio svedok majčinih dobročinstava prema bližnjima, i siromašnima. Predanje kaže da je Stojan bio veoma pobožan i da je svakodnevno posećivao crkvu i živeo uz molitvu.

Kažu da nikada nije učestvovao u narodnim veseljima, niti se hvatao u kolo kraj crkve. Iz straha da im sina jedinca ne odvedu Turci u janjičare roditelji Petar i Ana dali su Stojana u manastir Vavedenja Presvete Bogorodice u Zavali. Stojan Jovanović je tako kao dečak, od skoro 11 godina, (1662. godine), postao manastirski đak.

Posle nekoliko godina provedenih u Zavali, Stojan je nastavio iskušenički život u manastiru Tvrdoš. Stojan Jovanović zamonašio se i dobio ime Vasilije između 1630. i 1635. godine, što znači da je tada imao oko 25 godina.

Sveti Vasilije je iz Tvrdoša i prigradskog manastira kod Onogošta prešao u manastir Ostrog u Crnoj Gori. Duboko prožet duhom i tradicijama pravoslavnog monaštva,služio je Bogu i narodu.

Kada se Sveti Vasilije Ostroški upokojio se u svojoj keliji, u tom času je obasjala nebeska svetloat. U Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija, na temeljima oronule kuće Jovanovića, podignut je hram Svetom Vasiliju Ostroškom. Nalazi se na desnoj strani puta kada se dolazi iz pravca Trebinja.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.