DA LI SU POSKUPELE TAKSE ZA IZDAVANJE PASOŠA? Načelnica Marković otkriva koje su TRENUTNE CENE i koja je procedura
Pasoš, Foto: RINA

putna isprava

DA LI SU POSKUPELE TAKSE ZA IZDAVANJE PASOŠA? Načelnica Marković otkriva koje su TRENUTNE CENE i koja je procedura

Evo da li su se takse za izdavanje pasoša promenile u odnosu na prošlu godinu

Objavljeno:

Gužve na šalterima za izdavanje pasoša su ovih dana malo veće, ali to uobičajeno pred prve duže praznike i uoči sezone letovanja, kaže MUP.

Pre odlaska na šalter uglavnom građane interesuje koliko pre isteka starog mogu izvaditi novi, koliko košta novi pasoš i da li su se menjale cene u odnosu na prošlu godinu. Na ova pitanja odgovore je dala načelnica odeljenja za državljanstvo i druge upravne poslove, Aleksandra Marković.

"Zahtev za izdavanje putne isprave, građani koji imaju prijavljeno prebivalište u Beogradu, mogu podneti u bilo kojoj policijskoj stanici na teritoriji grada Beograda, bez obzira na kojoj opštini imaju prijavljeno prebivalište, i to neposrednik dolaskom u policijsku stanicu ili zakazivanjem termina putem portala e-uprava", kaže načelnica.

Načelnica Aleksandra Marković
Načelnica Aleksandra Markovićfoto: Printscreen/TV Prva

Što se cene tiče, prema njenim rečima, naknada za izdavanje putne isprave po redovnom postupku je 3.200 dinara. Ukoliko nemate dokaz hitnosti, a želite da putujete hitno, u roku od 48 sati može se izdati putna isprava uz uplatu takse od 5.000 dinara.

Postoji još jedna opcija, ukoliko nam pasoš ističe za 7 ili više meseci, a cena u ovom slučaju je, kako kaže načelnica, 4.200 dinara, što je sa hitinim postupkom, a bez dokaza o hitnosti ukupno 9.200 dinara.

I ono što se često postavlja kao pitanje jeste šta nam je sve to potrebno od dokumentacije. Osim važeće lične karte, putne isprave koju želimo da zamenimo i dokaz o uplati, građanima ništa drugo nije potrebno, osim u slučaju da žele da ispravu dobiju po hitnom postupku, a da ne plaćaju dodatnu taksu u iznosu od 5.000 dinara.

Pasoš
Pasošfoto: Shuter

U tom slučaju nepohodno je i da dostave dokaz o hitnosti.

"Dokaz o hitnosti izdaje se u slučaju lečenja u inostranstvu ili smrtnog slučaja. Zahtev se podnosi u pisanom obliku i tada se ne plaća ova velika taksa. Inače, prilikom podnošenja zahteva za izdavanje putne isprave, ništa od dokumentacije nije potrebno osim važeće lične karte i putne isprave koju želite da zamenite, dokaz o uplati u iznosu od 3.200 dinara. Kada su maloletna lica u pitanju, naravno roditelji podnose za njih zahtev, potrebno je da tom prilikom prilože na uvid svoje lične karte roditelji za maloletno dete da podnesu putnu ispravu i naravno obavezno je lično prisustvo i maloletnog deteta pored roditelja", objažnjava načelnica

Bonus video:

07:29

ALEKSANDAR SENIČIĆ O LETOVANJU SRBA I NAJATRAKTIVNIJIM DESTINACIJAMA ZA LETOVANJE

(Espreso / TV Prva / Prenela: Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.