NA PUTOVANJE U GRČKU NIKAKO NE POLAZITE BEZ OVIH DOKUMENATA: Ako 1 papir zaboravite, moraćete da iskeširate...
Evzoni, Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

dokumenta za put do grčke

NA PUTOVANJE U GRČKU NIKAKO NE POLAZITE BEZ OVIH DOKUMENATA: Ako 1 papir zaboravite, moraćete da iskeširate...

Evo šta je potrebno za putovanje u Grčku kolima, autobusom ili avionom

Objavljeno:

U Grčku možete stići automobilom, naši turisti najčešće dolaze preko Severne Makedonije ili Bugarske (ređe preko Albanije), autobusom turističkih agencija i drugih prevoznika koji voze za Grčku, a ovo su dokumenta koja obavezno morate da posedujete za put do Grčke.

Kako piše portal Grčka info, za vožnju kolima kroz Severnu Makedoniju su vam potrebni...

Važeći pasoš Vozačka i saobraćajna dozvola Zeleni karton (još uvek je obavezan) - 2.000,00 dinara • Međunarodno ovlašćenje - žuta karta (ako vozilo nije registrovano na vaše ime) - 1.500,00 dinara • Protivpožarni aparat (minimum S 2 aparat od 2 kg) • Zdravstveno putno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu (nije obavezno, ali preporuka je da ga imate) • Saglasnost roditelja za putovanje maloletnog deteta u Grčku ukoliko dete granicu prelazi sa jednim roditeljem ili trećim licem (važi za decu do 16 godina starosti, starija deca mogu preći granicu bez ikakvih potvrda ili ovlašćenja)

Ako ste slučajno zaboravili da izvadite neki međunarodni dokument, možete ga izvaditi u AMSS centrima Velika Plana ili Pojate, koji se nalaze pored auto - puta. Ukoliko zaboravite da u Srbiji izvadite zeleni karton za vozilo, nećete biti vraćeni sa makedonske granice, ali ćete ga u tom slučaju na granici platiti 50 EUR.

Šta treba da posedujete od dokumenata ukoliko za Grčku putujete kolima preko Bugarske?

Važeći pasoš (za Grčku mora da važi minimum 3 meseca od datuma planiranog povratka) • Vozačka i saobraćajna dozvola Zeleni karton NIJE OBAVEZAN u Bugarskoj • Evropski formular za prijavu saobraćajnog udesa (dobija se pri registraciji vozila) • Međunarodno ovlašćenje - žuta karta (ako vozilo nije registrovano na vaše ime) 1.500,00 dinara • Protivpožarni aparat (minimum S 2 aparat od 2 kg) • Zdravstveno putno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu (opciono, ali preporuka je da ga imate) • Saglasnost roditelja za putovanje maloletnog deteta u Grčku ukoliko dete granicu prelazi sa jednim roditeljem ili trećim licem (važi za decu do 16 godina starosti, starija deca mogu preći granicu bez ikakvih potvrda ili ovlašćenja)

Na bugarskoj granici za vozilo vam nije potreban zeleni karton koji je obavezan ako u Grčku putujete preko Severne Makedonije ili Albanije.

Zeleni karton
Zeleni kartonfoto: Printscreen/AMSS

Putarina u Bugarskoj se ne plaća na naplatnim rampama već je neophodno da na ulasku u zemlju kupite vinjetu. Možete je kupiti online. Koliko koštaju vinjete u Bugarskoj i na koji način ih možete kupiti pisali smo u tekstu Cene putarina na putu do Grčke. Za Severnu Makedoniju, Bugarsku, kao ni za Grčku ne morate da imate međunarodnu vozačku dozvolu. Zeleni karton je obavezan ako u Grčku putujete preko Severne Makedonije ili Albanije.

Za vožnju automobilom u Grčkoj obavezno je imati:

Važeći pasoš (za Grčku mora da važi minimum 3 meseca od datuma planiranog povratka) • Vozačka i saobraćajna dozvola Zeleni karton NIJE OBAVEZAN u Grčkoj Evropski formular za prijavu saobraćajnog udesaMeđunarodno ovlašćenje - žuta karta (ako vozilo nije registrovano na vaše ime) 1.500,00 dinara • Protivpožarni aparat (minimum S 2 aparat od 2 kg) • Zdravstveno putno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu (opciono, ali preporuka je da ga imate) • Rezervne naočare u slučaju da na vozačkoj dozvoli imate sliku sa naočarima (ovaj propis važi samo u Grčkoj)

Da li probna vozačka dozvola važi u Grčkoj?

Probna vozačka dozvola za B kategoriju Republike Srbije ne važi ni u Severnoj Makedoniji ni u Grčkoj. Pre putovanja proverite da nije došlo do nekih izmena.

Za put u Grčku autobusom ili avionom potrebno je da sa sobom imate:

Važeći pasoš (za Grčku mora da važi minimum 3 meseca od datuma planiranog povratka) • Zdravstveno putno osiguranje za broj dana koje provodite u inostranstvu (opciono, ali preporuka je da ga imate) • Saglasnost roditelja za putovanje maloletnog deteta u Grčku ukoliko dete granicu prelazi sa jednim roditeljem ili trećim licem (važi za decu do 16 godina starosti, starija deca mogu preći granicu bez ikakvih potvrda ili ovlašćenja)

Bonus video:

03:07

Aleksandar Seničić i Predrag Milenković o uslovima za putovanje van granica Srbije

(Espreso / Grčka info / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.