ŽENE "ŠIBAJU" VRBOM, DEVOJČICE SE MASKIRAJU U VEŠTICE: Šokiraćete se kad čujete za OVE BIZARNE običaje za Uskrs
Uskršnja jaja, Foto: Filip Plavčić

tradicija

ŽENE "ŠIBAJU" VRBOM, DEVOJČICE SE MASKIRAJU U VEŠTICE: Šokiraćete se kad čujete za OVE BIZARNE običaje za Uskrs

Najbizarniji običaji za Uskrs koje ćete ikad čuti

Objavljeno:

Uskrs je jedan od najvećih praznika u ​​hrišćanskom kalendaru. A kao i svaki praznik, i njega prati mnoštvo običaja. Uglavnom su nam prva asocijacija farbana jaja, uskršnje zeke i pilići, međutim, širom sveta postoje izuzetno neobični običaji, a ovo je 5 najzanimljivijih.

Uskrs se ove godine u Srbiji proslavlja u nedelju, petog maja, dok su vernici koji obeležavaju praznik prema gregorijanskom kalendaru već proslavili krajem marta.

Uskrs
Uskrsfoto: Profimedia

Vaskrsenje se slavi tri dana, hrišćani se pozdravljaju sa: "Hristos voskrese", a odgovaraju "Vaistinu voskrese". Tako se pozdravlja do Spasovdana, četrdesetog dana od Vaskrsa. Veliki petak, Velika subota i Vaskrs, koji je uvek u nedelju, najznačajniji su dani u crkvenom kalendaru. Običaj je da i oni koji retko odlaze u crkve u te dane odu u hram i pomole se za duše svojih predaka i zdravlje svojih potomaka.

Evo kako izgledaju običaji za Vaskrs u nekim zemljama:

Bičevanje žena u Češkoj i Slovačkoj

Na Uskršnji ponedeljak, lokalni muškarci i dečaci vrbama i vrpcama simbolično "šibaju" žene u gradu.

Zvuči čudno ali običaj služi podsticanju dobrog zdravlja i lepote. Iako su mnogi uvereni da je ovaj koncept osmislio muškarac, žene zaista rado učestvuju u njemu. U ritualu su ukorenjene i određene veze sa plodnošću, koja je česta tema uskršnjih svečanosti širom sveta.

Uskrs u Rusiji i jagnje od putera

U Rusiji se uskršnja večera služi uz puter koji je u obliku jagnjeta.

Prema tradiciji, videti jagnje je srećan znak. Poznato je da su ove životinje, inače, oličenje nevinosti i čistoće i blisko povezane sa Isusom i Bogom.

Trk Bogorodice u Italiji

Gradić Sulmona, u regiji Abruco na jugu Italije, domaćin je godišnje povorke "La Madonna Che Scappa".

Isus Hrist
Isus Hristfoto: Profimedia

Manifestacija je posvećena trenutku kada je Devica Marija ugledala svog vaskrslog sina nakon što je videla kako umire na krstu. Posvećeni katolici nose i statue vaskrslog Hrista, Svetog Jovana i Svetog Petra kroz grad do crkve San Filipo Neri. Ovde objavljuju vest o Isusovom vaskrsenju.

Veštice za Uskrs u Švedskoj

Na Veliki četvrtak u Švedskoj, devojčice se oblače u uskršnje veštice (påskkärringar).

Umotane u krpe i staru odeću, sa ofarbanim licima i metlama u ruci, nose bakarne kotliće u nadi da će od prijatelja i komšija prikupiti poslastice. Tradicija se zasniva na verovanju da su se veštice okupljale na Blokuli (Blåkulla) neposredno pre Uskrsa kako bi kovale zavere i pravile planove sa đavolom.

Francuski uskršnji omlet

Na Uskršnji ponedeljak, stanovnici mestašceta O (Haux) na jugozapadu Francuske ponosno pripremaju najveći omlet na svetu.

Za to se koristi približno 4.500 jaja koja se uliju u džinovski tiganj, a omletom se nahrani 1.000 gladnih meštana. Porodice razbijaju jaja u svojim kućama, a zatim se okupljaju na centralnom gradskom trgu i pripremaju gozbu.

Bonus video:

04:40

DA VAM ZAMENE USKRS ZA DRUGI RADNI DAN, TO NE DOLAZI U OBZIR! Pravnica za radno pravo objasnila šta poslodavci po zakonu NE SMEJU!

(Espreso / ravelmagazine / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.