POČELA PRIJAVA ZA BESPLATNE UDŽBENIKE: Proširena lista učenika koji ostvaruju prava na njih, ovo su detalji
Udžbenici, Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

oglasilo se ministarstvo prosvete

POČELA PRIJAVA ZA BESPLATNE UDŽBENIKE: Proširena lista učenika koji ostvaruju prava na njih, ovo su detalji

Ministarstvo prosvete obaveštava roditelje učenika osnovnih škola da i ove godine obezbeđuje besplatne udžbenike

Objavljeno:

Mi­ni­star­stvo pro­sve­te i ove go­di­ne obez­be­đu­je bes­plat­ne udž­be­ni­ke i dru­ga na­stav­na sred­stva iz udž­be­nič­kih kom­ple­ta ko­je su ško­le iza­bra­le za 2024/2025, sa­op­šti­lo je mi­ni­star­stvo. Ka­ko je na­po­me­nu­to, od ove go­di­ne Mi­ni­star­stvo pro­sve­te pro­ši­ri­lo je ka­te­go­ri­je uče­ni­ka osnov­nih ško­la ko­ji ostva­ru­ju pra­vo na bes­plat­ne udž­be­ni­ke. Sa­da pra­vo na udž­be­ni­ke o tro­šku dr­ža­ve ima­ju i uče­ni­ci ko­ji bo­lu­ju od ret­kih bo­le­sti, oni ko­ji ostva­ru­ju pra­vo na tu­đu ne­gu i po­moć, kao i đa­ci iz po­ro­di­ca sa jed­ni ro­di­te­ljem, od­no­sno uko­li­ko je dru­gi ro­di­telj pre­mi­nuo ili je ne­po­znat.

Kao i pret­hod­nih go­di­na, pra­vo na bes­plat­ne udž­be­ni­ke za škol­sku 2024/2025. go­di­nu ostva­ru­ju i uče­ni­ci iz so­ci­jal­no ili ma­te­ri­jal­no ugro­že­nih po­ro­di­ca (pri­ma­o­ci nov­ča­ne so­ci­jal­ne po­mo­ći). Ta­ko­đe i đa­ci sa smet­nja­ma u raz­vo­ju i in­va­li­di­te­tom ko­ji osnov­no­škol­sko obra­zo­va­nje i vas­pi­ta­nje sti­ču po in­di­vi­du­al­nom obra­zov­nom pla­nu (IOP 1 i IOP 2), uče­ni­ci sa iz­u­zet­nim spo­sob­no­sti­ma ko­ji osnov­no­škol­sko obra­zo­va­nje i vas­pi­ta­nje sti­ču po in­di­vi­du­al­nom obra­zov­nom pla­nu sa pro­ši­re­nim i obo­ga­će­nim sa­dr­ža­ji­ma, od­no­sno po IOP 3, uče­ni­ci sa smet­nja­ma u raz­vo­ju i in­va­li­di­te­tom, ko­ji se obra­zu­ju po in­di­vi­du­al­nom obra­zov­nom pla­nu, a po­treb­ni su im pri­la­go­đe­ni udž­be­ni­ci, kao i uče­ni­ci ko­ji obra­zov­no-vas­pit­ni rad ne ostvaruju po in­di­vi­du­al­nom obra­zov­nom pla­nu, a ko­ji­ma je po­treb­no pri­la­go­đa­va­nje (uve­ćan font, Bra­je­vo pi­smo, elek­tron­ski for­mat), na­ve­de­no je u sa­op­šte­nju.

Udžbenici
Udžbenicifoto: Nebojša Mandić

Pra­vo na bes­plat­ne udž­be­ni­ke ostva­ru­ju i uče­ni­ci iz po­ro­di­ca u ko­ji­ma je tro­je i vi­še de­ce u si­ste­mu obra­zo­va­nja i vas­pi­ta­nja, s tim da na­ve­de­no pra­vo ostva­ru­ju de­ca ko­ja su uče­ni­ci osnov­ne ško­le. Uko­li­ko osnov­nu ško­lu po­ha­đa vi­še de­ce iz po­ro­di­ca ko­je ostva­ru­ju pra­vo za do­bi­ja­nje udž­be­ni­ka na osno­vu ovog kri­te­ri­ju­ma, udž­be­ni­ke do­bi­ja­ju de­ca ko­ja su pr­va po­če­la da sti­ču osnov­no obra­zo­va­nje i vas­pi­ta­nje, bez ob­zi­ra na re­do­sled ra­đa­nja. Ta­ko­đe i uče­ni­ci pr­vog i dru­gog raz­re­da osnov­ne ško­le ko­ji su glu­vi, a ko­ji­ma su po­treb­ni pri­la­go­đe­ni udž­be­ni­ci u elek­tron­skom for­ma­tu, sa vi­deo-sa­dr­ža­ji­ma na srp­skom zna­kov­nom je­zi­ku.

Pri­ja­va se oba­vlja u ško­li do 20. apri­la ove go­di­ne. Ško­le će pre­ko ode­ljenj­skih sta­re­ši­na i uči­te­lja bla­go­vre­me­no oba­ve­sti­ti ro­di­te­lje, od­no­sno dru­ge za­kon­ske za­stup­ni­ke uče­ni­ka o pro­ce­du­ri, neo­p­hod­noj do­ku­men­ta­ci­ji i ro­ko­vi­ma.

Kom­ple­ti udž­be­ni­ka ko­je obez­be­đu­je mi­ni­star­stvo od pr­vog do če­tvr­tog raz­re­da su za pred­me­te ma­te­ma­ti­ka, srp­ski je­zik/ma­ter­nji je­zik, svet oko nas, pri­ro­da i dru­štvo i stra­ni je­zik kao oba­ve­zni pred­met. Ta­ko­đe, od pe­tog do osmog raz­re­da za pred­me­te ma­te­ma­ti­ka, srp­ski je­zik i knji­žev­nost/ma­ter­nji je­zik, od­no­sno srp­ski je­zik/ma­ter­nji je­zik, pr­vi stra­ni je­zik, ge­o­gra­fi­ja, isto­ri­ja, he­mi­ja, fi­zi­ka i bi­o­lo­gi­ja.

Udžbenici
Udžbenicifoto: Beta/Nenad Petrović

„Ima­ju­ći u vi­du va­žnost do­stup­no­sti obra­zo­va­nja za sve, mi­ni­star­stvo obez­be­đu­je bes­plat­ne udž­be­ni­ke na je­zi­ci­ma na­ci­o­nal­nih ma­nji­na za na­ve­de­ne ka­te­go­ri­je uče­ni­ka. Za na­bav­ku bes­plat­nih udž­be­ni­ka u bu­dže­tu je za ovu go­di­nu obez­be­đe­no 792 mi­li­o­na di­na­ra, a pra­vo na bes­plat­ne udž­be­ni­ke pro­šle go­di­ne ostva­ri­lo je 87.644 uče­ni­ka”, za­klju­ču­je se u sa­op­šte­nju Ministarstva prosvete.

Bonus video:

02:39

BESPLATNI UDŽBENICI ZA BEOGRAĐANE NISU DISKRIMINACIJA VEĆ PRILIKA! Poverenica: To pitanje boli, ali radimo na ravnopravnosti

(Esreso / Politika / D.S.V. / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.