JEDNO DRUGOM DO UVETA, A ŽIVE U NEUSLOVNOJ KUĆI: Pomozimo porodici Šamanc da dobije dom dostojan čoveka (FOTO)
porodica Šamanc, Foto: Srbi za Srbe

POMOZIMO

JEDNO DRUGOM DO UVETA, A ŽIVE U NEUSLOVNOJ KUĆI: Pomozimo porodici Šamanc da dobije dom dostojan čoveka (FOTO)

Životna pustolovina ove dece svodi se na borbu za preživljavanje i ne podseća ni malo na priče dečijeg pisca Žana a još manje na priče Braće Grim ili Diznijevih junaka

Objavljeno:

„Jedno drugom do uveta” – pomislili su članovi HO Srbi za Srbe kada su kročili na prag skromne kuće porodice Šamanc iz Kovačice i videli šestoro dečice koja su sa očima punim tuge gledala u nas.

Istoimena priča autora Žan Filip Aru Vinjona govori o pustolovini porodice u kojoj odrasta šest dečaka i svi se zovu Žak. Da situacija bude još neobičnija i kod porodice Šamanc roditelji su dečici davali slična imena pa imamo Ivana (2) i Ivanu (4), Dunju (6) i Danijelu (9), Nikolu (11) i Ninu (12).

Nažalost, njihova priča je daleko od bajke o dečijim pustolovinama. Životna pustolovina ove dece svodi se na borbu za preživljavanje i ne podseća ni malo na priče dečijeg pisca Žana a još manje na priče Braće Grim ili Diznijevih junaka.

Jedva smo skupili za kuću”, drhtavim glasom rekla je Marijana, majka šestoro dece, pokazujući na objekat za koji bi malo ko pomislio da je nekome potreban a još manje da bi neko želeo da ga kupi. „Kako li su ranije živeli ovi mališani?”, zapitali smo se.

Porodica Šamanc
Porodica Šamancfoto: Srbi za Srbe

Najstarija Nina, kojoj se bliži vreme puberteta, rekla nam je da nemaju kupatilo. Ali su sa ponosom istakli da nemaju nikakva dugovanja bez obzira što žive samo od novca koji otac Ivica uspe da zaradi nadničenjem, kao i skromne socijalne pomoći i dečijeg dodatka.

Porodica Šamanc
Porodica Šamancfoto: Srbi za Srbe

Idu napred, dan po dan, u nadi da sutra donosi priliku da malo po malo renoviraju njihov dom ili barem za početak obezbede deci osnovno – struju i vodu. Nažalost, iz dosadašnjeg iskustva mogli smo svi da zaključimo da će biti teško renovirati objekat u kome žive i da bi možda isplativije bilo izgraditi novu kuću.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliki projekat pomoći za porodicu Šamanc u želji i nadi da ćemo uz pomoć donatora uspeti da usrećimo ovih šestoro divno vaspitanih mališana.

1 / 7 Foto: Srbi za Srbe

Možda će nakon naše pomoći mala Dunja ili Nina videti život oko sebe kao šareno i lepo mesto kao što je život na radovima poznate slikarke iz Kovačice Zuzane Halupkove, pun boja i radosti. Možda će i njih dve kao Zuzana i mnogi drugi protagonisti kovačičke naive zadiviti ceo svet svojim talentima. Pomozite nam da tugu na njihovom licu zamenimo osmesima, od uveta do uveta.

Na sajtu HO Srbi za Srbe možete saznati na koji način možete pomoći ovoj porodici.

Bonus video:

02:01

U SRBIJI RASTE HUMANOST! Mitrović: Preduzeća i pojednici koji su pokretali dobrotvorne akcije mogu konkurisati za VIRTUS nagradu

(Espreso / Srbi za Srbe/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.