OVO JE MAKSIMALNA DOZVOLJENA BRZINA ZA ELEKTRIČNE TROTINETE: Stupio na snagu novi pravilnik, evo šta treba da znate
Električni trotinet, Foto: EPA GEORGI LICOVSKI

ograničenja

OVO JE MAKSIMALNA DOZVOLJENA BRZINA ZA ELEKTRIČNE TROTINETE: Stupio na snagu novi pravilnik, evo šta treba da znate

Prvog marta je usvojen i Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila

Objavljeno:

Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila je da je lako električno vozilo odnosno trotinet - motorno vozilo sa najmanje dva točka, mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga motora nije veća od 0,6 kW i čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na sat i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Na osnovu izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, 1. marta je usvojen i Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila.

Prema Pravilniku koji je stupio na snagu 5. aprila, posle 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica, saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Električni trotinet
Električni trotinetfoto: AP Photo/Santi Donaire

Procedura za registrovanje lakog električnog vozila podrazumeva da vlasnik lakog električnog vozila popunjava i podnosi zahtev za izdavanje nalepnice na propisanim obrascima i predajnim mestima sa liste koja je objavljena na zvaničnom sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja.

Uz pomenuti zahtev, neophodno je priložiti i tehničku dokumentacijau koja se dobija prilikom kupovine trotineta, kako bi se utvrdili marka vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

Potrebna je i fotokopija lične karte ili očitana lična karta odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica.

Potrebna je i popunjena i potpisana izjava na propisanom obrascu koja se preuzima na predajnim mestima, kao i dokaz o uplaćenoj naknadi na ime izdavanja nalepnice.

Agencija podseća da su nalepnice za trotinete trajne i da ne zahtevaju godišnje obnavljanje, a nova se može idati na zahtev vlasnika trotineta, u slučaju oštećenja ili uništenja.

Električni trotinet
Električni trotinetfoto: Printscreen/Youtube/Benchmark

Dodaje se da izdavanje i postavljanje nalepnice ne bi trebalo da traje duže od 30 minuta, a neophodno je i da vlasnik doveze trotinet na lice mesta.

Sve dodatne informacije o načinu podnošenja zahteva, potrebnoj dokumentaciji i detaljnijoj informaciji o predajnim mestima, možete dobiti kroz kontakt formu putem imejla trotineti@amss-cmv.co.rs, kao i putem kol centra AMSS na broj 1987.

Posle 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica u skladu sa odredbama ovog pravilnika, podseća se u saopštenjuAgencije za bezbednost saobraćaja.

Bonus video:

02:37

NOVA PRAVILA ZA ELEKTRIČNE TROTINETE U SRBIJI Mijajlović: Niko nije obavestio vozače! Gde da se voze trotineti u 21. veku?

(Espreso / RTS / Agencija za bezbednost saobraćaja / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.