SRPSKA DECA UČE DA KORISTE ORUŽJE U RUSIJI! Ovi mališani su išli na kurs u ruskom "vojno-patriotskom" logoru! (FOTO)
Foto: Facebook / Udruzenje Uosyu

najbolji u snajperskoj pucnjavi

SRPSKA DECA UČE DA KORISTE ORUŽJE U RUSIJI! Ovi mališani su išli na kurs u ruskom "vojno-patriotskom" logoru! (FOTO)

Deca srpskih ratnih veterana imala su lekcije o patritizmu kao i obuku osnove rukobanja ratnim oružjem u vojnom patriotksom kampu u Rusiji
Objavljeno: 22:53h

Jedanaestoro dece srpskih ratnih veterana, uzrasta od 14 do 18 godina pohađali su kurs u ruskom "vojno-patriotskom 'logoru na području Moskve, gde su naučili kako da koriste oružje, rekao je za BIRN šef udruženja srpskih ratnih veterana, Željko Vukelić.

- Cilj kampa je da se podigne svest dece o zavičaju, učeći ih istoriju i davajući značaj patriotizmu, a potom sledi vojna obuka, tako da će deca imati to znanje u doba kada su oni spremni da služe vojsku - rekao je Vukelić, koji vodi Udruženje učesnika u oružanom sukobu u bivšoj Jugoslaviji.

Kamp je održan u blizini grada Elektrogorsk, oko 160 kilometara od Moskve od 27. aprila do 3. maja povodom 75. godišnjice bitke za Staljingrad tokom Drugog svetskog rata.

Vukelić je rekao da su tinejdžeri iz Srbije dobili toplu dobrodošlicu, ali da su bili iznenađeni jer su ruska deca nosila uniforme i imali oružje.

- Ruska deca su došla ujutro da nam pokažu kako da se sastavi i rastavi kalašnjikov - rekao je on.

Međutim, on je istakao da je to oružje za obuku nema bojevu municiju, te da su "elektronski i prilagođeni za decu".

Deca iz Srbije osvojila su prvo mesto u snajperskoj pucnjavi.

On je rekao da je logor osnovan "iz razloga patriotske organizacija dece, od kojih Rusija ima mnogo".

- Ne postoje slične organizacije u Srbiji, a dobili smo poziv od prijatelja da prisustvujemo i rado prihvatili - dodao je on.

Na pitanje zašto misli da deca treba da idu u takve logore u Rusiji, Vukelić je naglasio tradiciju i kulturu.

- Posebno da upoznamo bratstvo ruskog naroda, pa da klinci iz Srbije mogu videti toplinu i gostoprimstvo, ali i da nauče ono što, nažalost, nemamo u Srbiji, a to je predvojno znanje. Ako Bog da, neće trebati - odgovorio je on.

Rusija i Srbija istorijski imaju tople odnose na osnovu slovenske etničke veze i zajedničke odanosti pravoslavlju.

Većina Srba vide Moskvu kao jedan od svojih najvećih saveznika, naročito u borbi da se spreči međunarodno priznanje nezavisnosti bivše pokrajine Kosovo.

Vukelić je rekao da je Udruženje učesnika u oružanom sukobu u bivšoj Jugoslaviji planira da organizuje sličan kamp u Srbiji ove godine, ali samo sa sportskim takmičenjima, a uz finansijsku pomoć gradonačelnika Čajetine, Milana Stamatović.

foto: Filip Plavčić

- Obećao nam je smeštaj, hranu i sportske objekte - objasnio je on.

Političar, koji je poznat po svom proruskom stavu, takođe je pomogao sa finansiranjem ruskog puta, dodao je Vukelić.

Stamatović je bio kandidat na predsedničkim izborima 2. aprila, ali samo je osvojio oko jedan odsto glasova, iako je dobio 60 odsto glasova u Čajetini, gde je gradonačelnik.

U martu, on je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da ne sastane sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je bio predsednički kandidat vladajuće koalicije, tokom kampanje, tako da Vučić ne bi mogao da kaže da ima podršku Rusije.

Srbija je ukinula obavezni vojni rok u 2010. godini, tako da se obuka nudi samo onima koji žele da se pridruže Vojsci Srbije..

(Espreso.co.rs / balkaninsight.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.