PREDSEDNIK UNS: Mediji slobodniji nego u vreme Tadića!
Foto: Beta

smela izjava?

PREDSEDNIK UNS: Mediji slobodniji nego u vreme Tadića!

Sloboda medija nije ugrožena od kad je na vlasti Aleksandar Vučić, izjavio je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović
Objavljeno:

Nivo slobode medija u Srbiji je bio mnogo lošiji dok je na vlasti bio Boris Tadić, izjavio je za Danas novi predsednik UNS Vladimir Radomirović, prenosi Fonet.

foto: Stefan Jokić

Kako je rekao, komenatrišući navode Reportera bez granica da je nivo slobode medija u opadanju od kako je na vlasti Aleksandar Vučić, situacija za novinare je bila "mnogo teža do 2012. godine".

foto: Beta

- Za vreme njegovog mandata 2009. godine je usvojen drakonski zakon o javnom informisanju, koji je kasnije proglašen neustavnim. U to vreme je bilo masovnog otpuštanja novinara iz političkih razloga, a čini mi se da je napad na medije bio samo uvod u katastrofalnu reformu pravosuđa - podsetio je Radomirović. Tada su i neke uticajne dnevne novine bile u vlasništvu Miroslava Miškovića i Dragana Đilasa, iako Đilas to nikada javno nije priznao, dodao je on.

foto: Nemanja Pančić

Radomirović je istakao da je država izašla iz medija posle usvajanja Zakona o javnom informisanju 2014. godine, ali je sa sobom povukla i najveći deo novca koji je bio određen za medije, ostavljajući novinare u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji.

- Taj težak materijalni položaj neminovno dovodi i do raznih kompromisa koje novinari prave da bi došli do nekih osnovnih primanja. Sve to utiče na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji - kazao je Radomirović. Radomirović je rekao da će se kao predsednik UNS zalagati za jačanje lokalnih medija i da se novac iz budžeta lokalnih samouprava raspoređuje na transparentan način.

- Bez jakih i slobodnih lokalnih medija nema ni demokratskog društva - rekao je on.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.