Srbi najkraće žive u regionu! Ovo su MOGUĆI RAZLOZI što Crnogorci i Bosanci žive duže
Foto: beta

STATISTIKA POTVRDILA!

Srbi najkraće žive u regionu! Ovo su MOGUĆI RAZLOZI što Crnogorci i Bosanci žive duže

Prema statističkim podacima, prosečni životni vek muškaraca u Srbiji je 71,7 godina, a za žene 76,3
Objavljeno: 22:40h

Nedavna statistička istraživanja Ujedinjenih nacija, pokazala su da Srbi najkraće žive kada je region u pitanju.

Prosečni životni vek muškaraca u Srbiji je 71,7 godina, a za žene 76,3 godine. Ispred nas su Albanija sa nešto više od 2 godine dužim životnim vekom, Hrvatska sa približno 2 godine dugovečnijim stanovništvom, kao i Crna Gora čiji stanovnici u proseku žive duže 5 meseci.

foto: Shutterstock

Zbog čega Srbi imaju najkraći životni vek, odgovor na ovo pitanje još uvek nemaju ni lekari. Kao jedan od glavnih aspekata skraćenog životnog veka, na šta i lekari najpre upozoravaju, svakako jeste nebriga o zdravlju.

Generalno posmatrano, u Srbiji je još uvek nedovoljno razvijena kultura odlaska kod lekara na preventivne preglede.

Kod doktora se odlazi tek kada nešto zaboli, pa čak i tad kao prva pomoć posluže lekovi iz narodne medicine, pa tek nakon toga na red dolaze i lekari. Moglo bi se reći, da kao nacija jako malo vodimo računa o svom zdravlju.

foto: Profimedia

Međutim, svakako treba sagledati sve aspekte kulture življenja u Srbiji. Kada se uzme u obzir da je naša zemlja po siromaštvu na četvrtom mestu u Evropi, prosto i ne čudi da su stanovnici ove države skloni lošim životnim navikama usled velikog nezadovoljstva i finansijske nemoći.

Ipak, ono što je zabrinjavajući i poražavajući podatak, Srbija je prva u Evropi po broju pušača. Svake godine u Srbiji se potroši preko 4 miliona evra što opet postavlja pitanje, kako tako siromašna zemlja potroši ovoliko novca na nešto što apsolutno ne predstavlja osnovne životne namirnice.

foto: Stock

Svakodnevni apel lekara da se o zdravlju mora voditi računa, retko ko shvata ozbiljno. Tek kada zdravlje počne ozbiljno da izdaje, odlazimo kod lekara sa željom za ozdravljenjem, a ono što je još fascinantniji podatak, je da veliki broj pacijenata nakon uspešnog lečenja nastavlja život po starom.

Kada se uporede životni stilovi stanovnika susednih zemalja dolazi se do zaključka da i nema neke velike razlika u životnim navikama, pa šta je onda sporno i zbog čega najkraće živimo?

foto: Nebojša Mandić

Iako mnogi smatraju da je ključ leži u stilu života, nauka potvrđuje sasvim suprotno. Ključan faktor je genetika, na koju se samo nadovezuje stil života. Naravno, ono što i sami lekari ističu, jeste da u svemu treba biti umeren, pa će se s godinama i životni vek produžiti.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.