DAJU NAM POLA PLATE, NEMAMO NI ZA HRANU! Teror nad srpskim građevincima na Malti je nečuven!
Foto: Dragana Udovičić, Ilustracija

sramota!

DAJU NAM POLA PLATE, NEMAMO NI ZA HRANU! Teror nad srpskim građevincima na Malti je nečuven!

Pod uslovom da ostanu anonimni, istočnoevropski radnici pričaju za "Sandej tajms ov Malta" o tamnoj strani ostrvskog građevinskog buma
Objavljeno: 09.05.2017. 13:50h
  • 4

Poslodavci na Malti eksploatišu građevinske radnike, piše list "Sandej tajms ov Malta" u tekstu pod naslovom "Tamna strana malteškog građevinskog buma", u kome prenosi razgovor sa nekoliko radnika među kojima su i Srbi.

"Na prašnjavom i naizgled napuštenom gradilištu, Nikita (39) sedi sam, puši cigaretu, i ubija vreme. Nije narkoman, a ni beskućnik. On je srpski građevinski radnik zaposlen u jednoj od ovdašnjih građevinskih firmi za koje radnici tvrde da ih eksploatišu i varaju klijente", piše list, dodajući da je ime izmenjeno da bi se zaštitio identitet ovog sagovornika.

"Svakog dana me šalju na ovu lokaciju, gde građevinska kompanija (za koju radim) treba da gradi jedan luksuzni objekat. Gotovo svaki dan sam sam, ponekad nas ima dvojica ili trojica, ali za posao koji treba da uradimo potrebno su 15 ljudi i oprema. Zato ne radimo ništa, ne radimo ništa po ceo dan, jer ništa i ne možemo da radimo", kaže on.

Dodaje da ga je posle nekoliko nedelja, koje je na velikim gradilištima praktično proveo sam, posetio šef koji je očekivao da radovi značajno napreduju.

"Uvek je isto. Šta očekuju od mene, da sve radim sam? Da upravljam kranom? Da radim na mešalici za cement?", navodi sagovornik malteškog lista.

Nikita kaže, kako navodi list, da je on jedan od desetina radnika koje eksploatiše nekolicina lokalnih građevinara koji su preuzeli velike poslove za koje nemaju kapacitete a sada se izvlače na radnike kako bi spasili obraz pred frustriranim klijentima.

Pod uslovom da ostane anoniman, on i šačica drugih uglavnom istočnoevropskih radnika pričaju za "Sandej tajms ov Malta" o tamnoj strani ostrvskog građevinskog buma.

"Evo šta se događa. Građevinske firme konkurišu za sve više i više poslova i prihvataju ih. Ali, šef nema resurse (da ih realizuje)", navodi Bogdan (24).

Radnici, kako dodaje, razbacani su po raznim gradilištima kako bi ih čuvali a ne da bi izvodili radove, jer nemaju šta drugo da rade.

Kad projekti počnu da kasne očekuje se da ih završi nekoliko radnika, kojima se preti negalnim kaznama koje nameću beskrupulozne građevinske kompanije.

"To je problem. Plaćaju nam skoro samo polovinu plate. Kad pitam zašto, kažu da je to kazna za kašnjenje posla. Kazna zbog kašnjenja posla? Kako sam da izgradim vilu? Ovo je ludo", kaže Ahmed, 20-godišnjak iz Eritreje.

Prema platnim listama koje su ovi radnici pokazali listu, onima koji treba da prime 1.200 evra isplaćeno je samo 700 evra, a drugi primaju čak i manje.

Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media