VERNICI SLAVE SVECA KOJI JE BIO OFICIR U VOJSCI: Jedan starac je imao viziju...
Crkva, Foto: Tamara Trajković

SPC

VERNICI SLAVE SVECA KOJI JE BIO OFICIR U VOJSCI: Jedan starac je imao viziju...

Posle smrti majke, povukao se u Siciliju

Objavljeno:

Pravoslavni vernici danas proslavljaju svetog sveštenomučenika Nikona. Bio je oficir u rimskoj vojsci, u vreme cara Dekija.

Nije bio kršten, ali ga je majka tajno učila o Hristovoj veri. Jednom kada je išao u boj sa svojom četom, majka ga je posavetovala, da kada upadne u nevolju da se obavezno prekrsti.

I zaista se dogodilo da se u jednom trenutku njegova vojna četa nađe u bezizlaznoj situaciji, skoro blizu pogibije. On se tada prekrstio i u srcu se pomolio Bogu i prizvao ga u pomoć. Nakon toga, on je dobio novu snagu i energiju, kojom je uspeo da pobedi neprijatelje i sačuva svoj život.

Od tog trenutka on je neprestano govorio, kako je veliki Bog. Majku je obradovao što se vratio živ i zdrav sa još jačom verom u Boga. Tako da je tajno otplovio u Aziju, gde ga je episkop kizički Teodosije krstio. Ubrzo se i zamonašio i predao učenju i duhovnim podvizima.

Crkva
Crkvafoto: RINA

Starac Teodosije je imao viziju da bi trebalo da postavi Nikona za svog naslednika, što je i učinio. Potom se ponovo vratio gde se oprostio sa majkom, koja je bila na samrti.

Posle smrti majke, povukao se u Siciliju, sa svojih devet učenika koji su nekada bili vojnici. U to vreme krenulo je strašno gonjenje hrišćana i knez Kvintijan uhvati svetog Nikona sa drugovima.

Stavio ih je na užasne muke i njegovih 190 učenika je bilo posečeno. Ovog svetitelja vezali su konjima za repove, bacali ga u provaliju sa visoke stene, tukli ga i strugali mu kožu. Ali on je sve to preživeo.

Najzad su ga posekli mačem, i njegovo telo je ostavljeno u polju da ga pojedu ptice. Kada je jedno čobanče tuda prolazilo, dotakao je njegovo telo. Tog momenta je izlečio svoje besne duhove, koji su zaposeli njegovo telo.

Bonus video:

03:10

Humanitarni rad Versko dobrotvornog starateljstva SPC

(Espreso / Telegraf / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.