DANKA NAŽALOST NIJE JEDINO DETE IZ SRBIJE ZA KOJIM TRAGA I INTERPOL: O jednom dečaku NIŠTA SE NE ZNA od 96. godine
Nestala Danka Ilić, Foto: FACEBOOK/SCREENSHOT/INTERPOL/SCREENSHOT

TRAGIČNO

DANKA NAŽALOST NIJE JEDINO DETE IZ SRBIJE ZA KOJIM TRAGA I INTERPOL: O jednom dečaku NIŠTA SE NE ZNA od 96. godine

Ne treba zaboraviti da Danka nije jedina osoba i jedino dete iz Srbije čije se ime nalazi u sistemu Interpola

Objavljeno: 20:11h

Devojčica Danka Ilić nestala je pre devet dana u Banjskom polju kod Bora, zbog tog slučaja prvi put je pokrenut sistem "Pronađi me", za njom je odmah raspisana i žuta Interpolova poternica koja se pokreće u slučaju nestanka lica koje ne može samo da se prijavi. Pored male Danka iz Banjsko polja, još pet osoba se nalazi na žutim poternicama po nalogu Srbije.

Malena Danka Ilić nestala 26. marta ispred stare kuće u Banjskom polju dok je čuvala majka. U potragu za nestalim detetom uključio se veliki broj policajaca, vatrogasaca, pripadnika Gorske službe spasavanja, Sektora za vanredne situacije i dobrovoljaca. Nedavno se na društvenim mrežama pojavio snimak devojčice iz Beča, koja veoma podseća na nestalu Danku, koja je sa dve Rumunke čekale prevoz.

Interpol je odmah po dobijanju informacija da bi Danka mogla biti van Srbije, raspisao žutu potrenicu, a potragu pomaže i Europol. U sredu se uključila i slovenačka policija. Iako je događaj izazvao veliku pažnju javnosti veoma malo se zna o nestanku deteta kod Bora, dok se MUP oglašava vrlo šturo i retko.

Ipak, ne treba zaboraviti da Danka nije jedina osoba i jedino dete iz Srbije čije se ime nalazi u sistemu Interpola.

Jedan od najstarijih slučajeva u ovom sistemu, koji je javno dostupan na sajtu Interpola, jeste slučaj Beriše Škeljzena koji je nestao davne 1996. godine u Beogradu. Prema raspoloživim podacima dečak je rođen 1993. godine u Prištini, a nestao je u glavnom gradu Srbije kada je imao nepune tri godine. Fotografija nestalog mališana nikada nije objavljena, a on bi sada trebalo da ima 31 godinu. Ime njegovog oca je Skender, dok je ime njegove majke Asja. Kao jedna od zemalja u koju je putovao navodi se Italija.

Sledeći slučaj jeste slučaj devojčice Anastasije Manojlović koja je nestala na Pafosu na Kipru. Ona je rođena 2009. godine u Srbiji, a nestala je 2016. kada je imala sedam godina. Njen otac je Ivan Manojlović, dok je majka Marija Manojlović Angelova. Na sajtu Interpola navedeno je da devojčica govori čak tri jezika, a to su srpski, bugarski i grčki. Takođe njena fotografija dostupna je iz perioda kada je nestala. Takođe, navedeno je da je nestalo dete posećivalo Bugarsku.

Slučaj koji je veoma poznat domaćoj javnosti jeste nestanak Barbare Vitez iz Sente u novembru 2016. godine. Neposredno pre nestanka ona je bila na rođendanu kod drugarice, a kada se vraćala, prema rečima njenih drugara koji su išli sa njom, ona je pala sa mosta u reku Tisu. Samo nekoliko dana nakon nestanka, sa nepoznate adrese, porodici je stiglo pismo u kojem se tvrdi da je Barbara silovana, pretučena i ubijena, a njeno telo je bačeno sa mosta u Tisu. Međutim, korito ove reke je pretraženo nebrojeno puta i nije pronađen nikakav trag koji bi vodio do tela.

Porodica je dobijala informacije da je devojčica viđana u susednim državama, ali su se podaci ispostavili netačnim. Njen otac se zove Endre, a majka Melinda, ona je nestala kada je imala 15 godina.

Gogan Milojković nestao je u Španiji u junu 2021. godine u katalonskom gradu Alikante. U momentu nestanka imao je 38 godina. On je visoko oko 185 centimetara i težak je oko 85 kilograma. Ima crnu kosu i oči, ali na jednoj fotografiji koja se nalazi na internetu može se zapaziti da ima tetovažu koja ide od njegove šake pa sve do ramena. Osim ovih informacija, nema više podataka o samom slučaju.

Damir Kočan nestao je u julu 2023. godine u Švajcarskoj. Neposredno pre nego mu se izgubio svaki trag on je na sudu dobio Švajcarsku zbog toga što je u zatvoru proveo više od četiri godine, od aprila 2014. godine do juna 2018. Uhapšen je u akciji švajcarske policije na razbijanju lanca trgovine narkoticima, ali u toku postupka nije dokazana njegova krivica, zbog čega je odmah pušten na slobodu.

Kako se navodi, Kočan je rođen u Beranama u Crnoj Gori, ali je državljanin i Srbije. Njegov otac je Hasan Kočan, dok je majka Safeta Ajderpašić, a na Interpolovom sajtu navedeno je da govorio nemački i srpski jezik.

Bonus video: TEHNIČKI SU UPOREDILI DANKU SA DEVOJČICOM SA SNIMKA Direktno iz Beča: Austrijski mediji vrve, skinuti su snimci gradskih kamera!

01:10

TEHNIČKI SU UPOREDILI DANKU SA DEVOJČICOM SA SNIMKA Direktno iz Beča: Austrijski mediji vrve, skinuti su snimci gradskih kamera!

(Espreso/Nova.rs/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.