KAKO MOGU DA SE VRATE OBRISANI POZIVI I PORUKE? Oglasio se stručnjak za telekomunikacije
Telefon / Ilustracija, Foto: Tamara Trajković

veštačenje mobilnog telefona

KAKO MOGU DA SE VRATE OBRISANI POZIVI I PORUKE? Oglasio se stručnjak za telekomunikacije

Stručnjak sa Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, koji se bavi telekomunikacijama, doc. dr Milan Čabarkapa je istakao da poruke i pozivi obrisani iz mobilnog telefona, ostaju u bazi podataka operatera

Objavljeno: 16:58h

Mnogi stručnjaci tvrde da je bitno da se utvrdi i da li su poruke i pozivi iz telefona majke, kojima će se svakako ući u trag, brisani sa namerom jer su povezani sa slučajem ili je ona to radila i ranije, rutinski.

Ali, bez obzira na to da li su poruke i pozivi obrisani iz mobilnog telefona, ostaju u bazi podataka operatera, što je za MONDO potvrdio i stručnjak sa Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, koji se bavi telekomunikacijama, doc. dr Milan Čabarkapa. On je pojasnio kako se ti podaci čuvaju u bazi podataka operatera.

"Ovako kad se kaže u opštim pojmovima nema neko veliko značenje. Pored standardnih aplikacija za SMS poruke i pozive koje dolaze fabrički instalirane od strane proizvođača, danas korisnici na mobilnim telefonima imaju najčešće nekoliko dodatno instaliranih aplikacija za 'Chat'. Najpopularnije aplikacije su danas u vlasništvu giganata poput 'Google', 'Facebook', 'Microsoft'... Ukoliko su obrisane SMS poruke, one će biti sačuvane u bazama mobilnih operatera. Ukoliko su obrisane poruke iz recimo 'Facebook Chat', biće sačuvane u bazi 'Facebook'", naveo je Milan Čabarkapa.

Facebook
Facebookfoto: EPA

Dodao je da je uveren da je policija kontaktirala tehničku podršku ovih velikih kompanija i tražila njihovu bazu podataka poruka i poziva.

"Pretpostavljam da je naša policija i odeljenje zaduženo za to (a koji rade vrhunski posao, predavao sam nekim ljudima koji tamo rade, a i poznajem i druge, i tvrdim da posao rade baš vrhunski) već službeno zvanično kontaktiralo tehničku podršku u ovim velikim kompanijama, a koja je zadužena da odgovara na zahteve zvaničnih državnih organa zemalja, i da će im, zbog značaja ovog slučaja, komunikacije i poruke biti dostavljene jako brzo. To je nekakva praksa kad su ovakve stvari u pitanju. Koliko mi je poznato, a na osnovu iskustava i iz naše i iz nekih drugih zemalja Evrope, na neke zvanične zahteve državnih organa, te kompanije ne žele pozitivno da odgovore čuvajući na taj način privatnost svojih korisnika. Ovaj slučaj je izuzetno osetljiv i ukoliko je korišćena neka od tih aplikacija, mislim da će odgovor sigurno biti pozitivan", naveo je on za Mondo portal.

Stručnjak sa Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je takođe naglasio da ništa neće moći da se sakrije od državnih organa jer je moguće da se vrati svaki podatak koji je obrisan iz mobilnog uređaja.

"Što se tiče obrisanih podataka prethodno snimljenih lokalno na telefonu ili računaru, i tu je forenzikom uređaja moguće da se restaurira i rekonstruiše neki deo podataka koji su obrisani. U pitanju je čitava nauka i zavisi pod kojim uslovima, koji je operativni sistem u pitanju, koja verzija... drugim rečima, ima mnogo varijabli i tematika je izuzetno kompleksna", zaključuje razgovor doc. dr Milan Čabarkapa.

Podsetimo, dvogodišnja devojčica Danka Ilić iz Bora nestala je prošlog utorka oko 13.45 u naselju Banjsko polje. Zbog nestanka po prvi put je aktiviran sistem "Pronađi me".

Bonus video:

03:20

REPORTERKA KURIRA S LICA MESTA IZ BANJSKOG POLJA: Policija pretražuje tri zgrade u Ozrenskoj ulici gde se Danki gubi svaki trag

(Espreso / Mondo, Uroš Matejić/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.