6. DAN POTRAGE ZA DANKOM ILIĆ: "Pronađi me" izdala hitan nalog za kontrolu SVIH GRANIČNIH PRELAZA
Danka Ilić, Foto: Kurir.rs/Damir Dervišagić/TikTok/malaika983

potraga ne staje

6. DAN POTRAGE ZA DANKOM ILIĆ: "Pronađi me" izdala hitan nalog za kontrolu SVIH GRANIČNIH PRELAZA

Zasad nema ni pomaka ali ni preciznih informacija kako je nestalo dete koje ima samo dve godine i to na porodičnom imanju nedaleko od Bora

Objavljeno: 23:21h

Potraga za dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić (2) iz Bora, koja je nestala je u utorak u 13.45 u naselju Banjsko polje, ušla je u šesti dan.

Zasad nema ni pomaka ali ni preciznih informacija kako je nestalo dete koje ima samo dve godine i to na porodičnom imanju nedaleko od Bora.

U trenutku nestanka, malena Danka imala je kosicu vezanu u repić, ljubičaste pantalonice, cuclu i maslinasto zelenu šarenu jaknicu. Nestala malena ima smeđu kosu i smeđe oči a visoka je oko 85 centimetara.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: Printscreen/ Facebook/ Jovana Dragomirovic

Ukoliko vidite malu Danku ili imate bilo kakvo saznanje o tome gde se nalazi hitno pozovite 192 i odmah obavestite policiju!

Major policije: Nalog za kontrolu svih graničnih prelaza je bio izdat i pre "Pronađi me"

Policijski službenici su od samog početka prijave preduzeli sve mere kako bi se pronašla devojčica. Aktiviranje sistema "Pronađi me" ne znači da policija ne preduzima i druge istražne mere i radnje. Nalozi za pojačanu kontrolu svih graničnih su odmah stavljeni na snagu - rekla je Bojana Otović Pjanović, major policije, gostujući na Hit tvitu, na RTV Pink.

- Ponosna sam na UKP, pripadnike MUP, koji se ne štede, oni i dalje rade. Načelnik je u svakom trenutku na vezi. Helikopteri i dalje nadleću teren, spasioci pretražuju terene kvadovima. Kolege preispituju svih činjenica i okolnosti i moramo da izgradimo rekonstrukciju događaja kako bi objasnili šta se desilo i kako je nestala. Juče smo dobili informaciju o snimku iz Beča, i odmah smo svi u roku od 5 minuta na mestu gde treba da budemo da bismo proverili, uz dobro koordinaciju sa Interpolom, preko naše ambasade raspisana poternica koja je aktivirana i u zemljama u okruženja o nestanku deteta, sa svim obeležjima i o tome kako je bila obučena - dodala je.

- Istraga je obimna, tim stručnjaka je veliki, svi radimo zajedno. Zahvaljujući tehničkim sredstvima i ljudskim resursima se radi na utvrđivanju svih okolnosti i odbacivanjem svih ostalih, ali ne želim da otkrivam previše, da ne bi dali ideju nekom sledećem počiniocu. Ovde su od početka ispunjeni svi uslovi kako bi se aktivirao sistem "Pronađi me", što se proverava na početku, pre puštanja u rad. Podvrgli smo poligrafu, i na sve načine sužavamo broj svih indicija u ovom slučaju - dodala je.

20:56 - Mesto u Beču gde je navodno snimljena Danka Ilić

Devojčica koja podseća na nestalu Danku Ilić snimljena je u centru Beča sa dve starije žene.

20:03 - Pradeda Danke smatra da mu je unuka oteta

Pradeda nestale devojčice Danke Ilić za kojom se traga od utorka 26. marta, veruje da je njegova unuka oteta.

19:36 - Velika ispovest ujaka nestale Danke Ilić

Stefan Dragomirović, ujak nestale devojčice Danke Ilić, oglasio se o slučaju koji je digao celu Srbiju na noge. U velikoj ispovesti je govorio o svojoj sestri koju, kako on kaže, svi krive a niko ne zna kako je njoj.

19:08 - Šta je žuta poternica Interpola?

Interpol je objavio poternicu za nestalom devojčicom Dankom Ilić. Na snazi je žuta poternica, a žuto obaveštenje je globalno policijsko upozorenje za nestalu osobu i objavljuje se za žrtve otmice roditelja, krivičnih otmica (kidnapovanja) ili neobjašnjivih nestanaka.

18:59 - Interpol raspisao potragu

Interpol je raspisao potragu za nestalom Dankom Ilić. Na snazi je žuta poternica.

18:29 - Oglasio se portparol bečke policije

Portparol bečke policije Markus Ditrih saopštio je da je snimak iz Beča obezbeđen i da je obavljen razgovor sa Srbinom iz Beča koji je to video i snimio.

17:51 - Oglasila se ambasada Srbije u Beču

Ambasada Srbije u Beču oglasila se o snimku koji je nastao u prestonici Austrije. Na njemu se vidi devojčica koja podseća na nestalu devojčicu Danku Ilić u pratnji dve starije žene.

17:32 - Otkriven mejl Srbina iz Beča u vezi snimka iz prestonice Austrije

Srbin iz Beča je mejlom poslao snimak iz centra prestonice Austrije na kojem se navodno vidi nestala devojčica Danka Ilić. Otkriven je i sadržaj mejla koji je poslat srpskoj policiji gde je on naveo da se "devojčica otimala".

17:04 - Srpska policija sa Ivanom Ilić gledala snimak iz Beča

Srpska policija je sa majkom nestale devojčice Danke Ilić, Ivanom Ilić, gledala snimak iz Beča na kojem se vidi devojčica koja podseća na nestalu devojčicu.

Pogledajte snimak iz Beča

16:22 - Bečka policija pokrenula istragu

Bečka policija je pokrenula istragu zbog snimka na kojem se navodno vidi nestala devojčica Danka Ilić.

12.41 - Devojčica je navodno viđena u pratnji dve Rumunke u Beču.

Odmah potom naša policija, koja nijedan trag ne prepušta slučaju, hitno je reagovala i još noćas kontaktirala austrijske kolege i poslala Evropolu sve podatke i snimak na kojem se vidi devojčica na autobuskoj stanici koja jako podseća na Danku. Radi se intezivno na identifikaciji i lociranju.

01:39

Snimak iz Beča na kome je navodno Danka Ilić

12.10 - Predsednik Vučić o radu policije na nestanku Danke Ilić

"Hoću da se zahvalim policiji koja danonoćno radi. Kada se u pola tri kao noćas pojavio novi trag, oni izveste i mene. Do pola pet su svi na svojim mestima. Svaka im čast na posvećenosti, koliko se ljudi bore za jedan divni život. Svakog bogovetnog dana. Nadam se da će uspeti da rasvetle i taj slučaj.

09.47 Šta se danas dešava ispred kuće odakle je Danka nestala. Naime, dva policijska vozila i danas obezbeđuju prilaz pojati, a u dvorištu te vikend-kuće, za sada, nema nikoga.

07.00 - Aktivnosti policije nastavljaju se i danas, potraga ne staje.

Odgovori se tek očekuju a veruje se da će naložena detaljna forenzička analiza telefona Dankine majke dati neke odgovore. Mobilni telefon majke devojčice Danke Ilić poslat je na veštačenje u sklopu istrage, a neposredno nakon nestanka deteta. Prema poslednjim poznatim informacijama, majka je na dan uoči nestanka i na sam dan nestanka Danke obrisala brojne poruke i pozive iz mobilnog telefona.

Pregledan tunel dug 4,5 kilometara

Pregledan je i tunel od 4,5 km, a očekuje se i pregled svih vodovodnih i kanalizacionih sistema koji vode do Borskog jezera. Urađena je i rekonstrukcija kretanja majke i male Danke dana kad je devojčica nestala.

1 / 6 Foto: MUP Srbije

Tužilaštvo je, uzimajući u obzir činjenicu da je majka poslednja imala kontakt sa devojčicom, naložilo detaljno forenzičko veštačenje njenog telefona.

Inače, potraga za malom Dankom ne posustaje ni minuta. Banjsko polje vrvi od policije a u potragu su uključeni i helikopteri MUP koji su nadletali Banjsko polje i oblast oko tog naselja.

Policija je pretražila samu okolinu kuće, zatim tunel, podzemne kanale i šahtove, kao i okolnu šumu ali nisu pronašli nijedan trag koji bi ukazao na to da se dete u nekom trenutku i tu obrelo.

Pretraga terena Dronom
Pretraga terena Dronomfoto: Printscreen/Youtube/ZA MEDIA

U potragu je uključena i Gorska služba spasavanja kao i specijalno obučeni psi tragači ali i legenda potrage za unesrećima u katastrofalnom zemljotresu u Turskoj - pas Zigi.

Šta je sve dosad urađeno

- policajci i spasioci deteljno pretražili teren

- ispitano 30 ljudi, neki od njih i poligrafski testirani

- veštačili podatke sa baznih stanica

- proverali tunele ispod imanja

- saslušani majka i otac nestale devojčice

- bagerima raskrčili krš oko kuće i pojate

Ko su roditelji Danke Ilić

Komšije kažu da je ovo jedna normalna i skladna porodica. Naša ekipa je obišla i radno mesto devojčicine majke, međutim, nisu imali mnogo da kažu o njoj.

Jedna koleginica strogo je odbila da razgovara kada je i pre nego što je novinarka Kurira išta upitala, samo kratko odgovorila: "Želim da sačuvam svoj posao, ništa ne znam o tome, možete odmah otići".

Bonus video:

05:52

OVO MI IZGLEDA KAO JEDINA ŠANSA ZA MALU DANKU! Igor Jurić za Kurir o jezivim detaljima nestanka: POMENUO PRVE OSUMNJIČENE

(Espreso / Kurir / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.