POSTOJE TAČNI RAZLOZI ZBOG KOJIH JE POLICIJA PRESTALA DA TRAŽI MALU DANKU U DATOM REONU: Na ovo sad upućuje istraga
Foto: Kurir/Damir Dervišagić/Facebook/Printscreen

JAKO VAŽNO

POSTOJE TAČNI RAZLOZI ZBOG KOJIH JE POLICIJA PRESTALA DA TRAŽI MALU DANKU U DATOM REONU: Na ovo sad upućuje istraga

Pa gde je onda nestala Danka?

Objavljeno:

Posle 27 sati pretrage terena u okolini Banjskog polja kod Bora, policija je obustavila terensku potragu za nestalom Dankom Ilić (2) kojoj se svaki trag gubi od utorka popodne. "Blic" odgovara na pitanje zašto je pretraga terena obustavljena i šta su sledeći koraci u istrazi slučaja koji je šokirao Srbiju.

- Dosadašnji rezultati pokazali su na novi pravac u kojem treba da ide istraga. Obustavljena je pretraga terena, ali je intenziviran rad na pronalasku devojčice i neće se odustati dok dete ne bude nađeno - kaže za "Blic" dobro upućen izvor.

Zašto je obustavljena pretraga terena?

U najnovijem policijskom saopštenju piše da su pripadnici MUP nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko polje i Brestovačkoj Banji obustavili dalju pretragu "s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara".

Pa gde je onda nestala Danka?

Iz policijskog saopštenja se može zaključiti da policija ne veruje da se nestala Danka nalazi u temeljno pretraženom rejonu do čijih je krajnjih granica devojčica stara 22 meseca objektivno mogla da stigne ako se kretala bez ičije pomoći.

Ta činjenica upućuje na druge pravce u istrazi.

Na primer:

- da je neko oteo Danku Ilić i odveo je iz kasnije pretraženog rejona,

- da Danka Ilić kobnog utorka nikad nije ni bila u rejonu Banjskog polja,

- da se nestanak Danke Ilić nije ni odigrao na način na koji je prvobitno prijavljen.

Kako će policija nastaviti istragu i potragu za nestalom Dankom?

"Blic" saznaje da policija sada proverava privatne živote i kontakte svih članova porodice. Ponovo se češljaju njihovi iskazi, kao i detalji prijave Dankine majke o nestanku deteta - vreme kobnog događaja, kuda su se kretale pre nestanka, gde se majka kretala posle nastanka...

Treba istaći da činjenica da policija ispituje poteze svih članova porodice, pa i majke i oca koji je bio na poligrafskom ispitivanju, ne znači da su oni za bilo šta krivi.

- Ova potraga je trajala od juče, a kada rezultata nema onda mora da se proširuje istraga. Istražuje se to najbliže okruženje. Obično se u startu ide prvo na poligrafsko ispitivanje. Razlog ne mora da bude sumnja u roditelje ili nekog od članova porodice da su nešto uradili detetu, već se jednostavno tome pribeglo jer dete nije nađeno u terenskoj pretrazi - kaže za "Blic" detektiv Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije.

Od Dankine majke je, prema saznanjima "Blica", već uzet mobilni telefon i poslat na veštačenje. Pratiće se kakva je bila komunikacija i drugih članova porodice u poslednje vreme, s kim su i kada razmenjivali poruke i pozive. Proveravaće se i nalozi na društvenim mrežama, mejl adrese, koje su sajtove posećivali...

Treba još jednom naglasiti da ovaj pravac istrage ni na koji način ne znači da je bilo ko u širem okruženju porodice, komšije i prijatelja kriv za nestanak Danke. Naprotiv, njihovi privatni kontakti mogu da pomognu istrazi da se, na primer, otkrije uloga neke treće osobe u koju sada niko ne sumnja.

- Sve to se radi kako bi se našao trag koji bi mogao da pomogne u pronalasku deteta. Posebno će se obratiti pažnja na to kakva poznanstva članovi porodice imaju u Srbiji i inostranstvu, istraživaće se putovanja... Mora da se ode u sitne detalje, jer sada se pokušava da se otkrije da li istraga vodi u drugom pravcu - kaže Novaković.

Kako je nestala Danka Ilić

Danas je objavljeno i saznanje da policija u istrazi proverava privatni život porodice. To je neophodno i zbog činjenice da su okolnosti nestanka Danke Ilić i dalje nejasni.

Danka Ilić
foto: MUP Srbije

Evo kako je Dankina majka Ivana Dragomirović opisala trenutak nestanka:

- Živimo u Boru. Dovela sam ih (u Banjsko polje) da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila. Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dve godine, u maju će ih napuniti. Ne govori još. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što pre nađemo!

Milan Ilić, deda nestale Danke, ispričao je šta on zna o momentu nestanka:

- Supruga mog sina je bila sa decom u pojati svog oca. On je mene pozvao. Tako smo saznali. Danka je zlatno dete, mirno, ćutljivo, dobro dete koje može da priđe svakome, neće da odbije, ne drči se.

Okolnosti nestanka Danke Ilić otvaraju brojna pitanja:

Kako je devojčica koja tek u maju puni dve godine nestala tako brzo?

Ako jeste, kako je još brže umakla potrazi na stotine policajaca i spasilaca?

Da li postoji mogućnost da ju je neko namamio, odveo na prevaru, kidnapovao?

Milan Ilić, deda nestale devojčice, danas je za vesti Blic televizije izjavio da počinje da sumnja da je Danka Ilić kidnapovana. S druge strane, detektiv Mile Novaković kaže da mu je to nepojmljivo.

- Ne mogu da verujem da bi bilo moguće da neko otme tako malo dete, pogotovo u nekom zabačenom selu. Saznaće se već danas ili kroz nekoliko dana šta stoji iza toga. Dete od dve godine ne može tako lako da se udalji od kuće, oni (spasioci) su verovatno proverili ta kritična mesta, rupe, bunare i ostalo - kaže Novaković za "Blic".

Prvi put aktiviran "Amber alert" u Srbiji, roditelji mole za pomoć

Danka Ilić (2) je nestala u utorak 26. marta, oko 13 sati, u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Potraga za devojčicom i dalje traje, a kako su naveli iz policije, akcija je trajala čitavu noć.

Kako je za "Blic" rekla majka devojčice, ona je bila sa sinom u Banjskom polju kada je devojčica nestala.

Na terenu su policija, vatrogasci i dobrovoljno spasilačko društvo. Akciji su se priključili i građani Bora, prijatelji i porodica nestale devojčice.

Zbog nestanka Danke Ilić (2) sinoć se po prvi put u Srbiji aktivirao sistem popularno nazvan "amber alert", zvaničnog naziva "Pronađi me", kojim se javnost hitno obaveštava o nestanku deteta.

- Danka Ilić, starosti 2 god. nestala oko 13:45h u Boru, smeđe kose, visina 85 cm, nosi maslinastu jaknu, ljubičaste pantalone - glasila je SMS poruka, a Igor Jurić je kasnije objasnio zbog čega nsiu svi građani istovremeno dobili poruku.

Roditelji devojčice apeluju na sve koji imaju bilo kakvu informaciju ili vide negde Danku da obaveste policiju ili da se jave na broj telefona 065-28-16-041.

Bonus video

03:05

KURIR SAZNAJE: PRONAĐEN VIDEO SNIMAK NA KOM SE MOŽDA NALAZI NESTALA DANKA! Policija upravo proverava

(Espreso/Blic/Prenela D.Č.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.