OSNOVCI ZAVRŠILI PROBNI TEST IZ MATEMATIKE: Evo koji zadatak im je bio najteži
Malla matura, Foto: Dragana Udovičić

Mala matura

OSNOVCI ZAVRŠILI PROBNI TEST IZ MATEMATIKE: Evo koji zadatak im je bio najteži

Učenici osmog razreda u Srbiji danas su polagali probni test iz matematike na kome su poslednja tri zadatka, prema rečima đaka, bila najteža i zadala su muke mnogim budućim srednjoškolcima

Objavljeno:

Kurir je razgovarao sa učenicima Osnovne škole "Drinka Pavlović" koji ističu da su zadaci na zaokruživanje i dopunjavanje bili laki, ali i da im računica i geometrija nisu išle od ruke. Takođe, kažu da se nisu dovoljno pripremali za ovaj test jer smatraju da imaju još dosta vremena do završnog ispita u junu. Većina malih maturanata završila je test za u proseku oko sat i 15 minuta.

- Test je bio prelak, od 20 zadataka 17 je bilo na zaokruživanje ili dopunjavanje. Poslednja tri su bila računska i tu je moralo da se razmišlja. Olakšavajuća okolnost je bila i ta što je jasno navedeno da li treba zaokružiti jedan ili dva odgovora. Međutim, mnogi učenici nisu razumeli tekst nekih zadataka te je tu bilo muke. Bila je jedna reč u nekom od primera za koju čak ni dežurni nastavnik nije znao šta znači. Te zadatke nismo uradili, ostalo nam je sigurno tačno. Bar smo videli kako izgleda i bolje ćemo naučiti do juna - kaže nam jedna učenica, dok drugi učenik dodaje:

- U jednom zadatku je bilo da se izračuna koliko košta 250 grama nekog sastojka ako kilogram iznosi 850 dinara. Tu sam se zbunio i morao da računam grame kaže za Kurir.

Mala matura/Ilustracija
Mala matura/Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Đaci su bili saglasni sa tim da im je gometrija bila najteža.

- U poslednjem zadatku je bila geometrija i neki čudan oblik koji nisam znao da prepoznam, a kamoli da uradim - kaže nam jedan učenik, dok njegova vršnjakinja objanjava da je u zadatku bila šestostrana prizma i da se napišu formule što ni ona nije znala da reši:

Kalendar male mature

23. mart test iz srpskog jezika i izbornog predmeta

8-11. april: Rok za promenu trećeg izbornog predmeta

17. jun završni test iz srpskog jezika

18. jun završni test iz matematike

19. jun završni test iz predmeta po izboru

21. jun preliminarni rezultati male mature

24. jun konačni rezultati male mature

25-26. jun: popunjavanje lista želja za upis

1. jul Konačna raspodela daka po školama

- Što se tiče računice bio je i zadatak u kome je trebalo izračunati zbir novčanica, na primer jedna od 500, 100 i po 50 dinara, što nas je takođe zbunilo - kaže nam učenik koji danas polaže geografiju, koju je odabrao jer mu se učinila najlakšom na prošlogodišnjem završnom ispitu.

Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja

Probni završni ispit ima dve funkcije

- Probni završni ispit ima dve osnovne funkcije. Prva je da kandidati i osoblje u školama isprobaju sve procedure u realizaciji završnog ispita, kako bi na završnom ispitu u drugoj polovini juna ove godine sve funkcionisalo kako treba i bez greške. Druga je da daci testiraju svoje znanje i otkriju eventualne propuste, kako bi ih uz dodatne napore i ucenje do juna ispravili - navodi se na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Učenike osmoletki sutra od devet sati čeka polaganje probnog testa iz srpskog jezika i izbornog predmeta. Završni ispit mali maturanti polažu od 17. do 19. juna.

Bonus video:

06:49

MOM MOMIRU TEŠKO IDE SA ŽENAMA: Mijović otkrio šta publiku očekuje u seriji Feliks i ko ga je spremao za PRIJEMNI ISPIT

(Espreso/Kurir/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.