ŽELI DA BUDE NAUČNICA KAD PORASTE, KVADRATNE KORENE VADI KAO OD ŠALE, ALI NE GOVORI: Pomozimo maloj genijalki Viv!
Vivijen Linč, Foto: Privatna arhiva

matematički genije

ŽELI DA BUDE NAUČNICA KAD PORASTE, KVADRATNE KORENE VADI KAO OD ŠALE, ALI NE GOVORI: Pomozimo maloj genijalki Viv!

Pomozi maloj Vivijen Linč iz Vranja da progovori, upiši 163 i pošalji SMS na 2407

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

U srcu Vranja, jedna devojčica s neobičnom blistavošću uma stvara čuda među brojevima. Dok su njeni vršnjaci u prvom razredu učili sabiranje i oduzimanje do 10, mala Vivijen je znala devet računskih operacija i vadila korene brojeva do 20.000. Već u prvom razredu je pokazala neverovatnu sposobnost za matematiku, nadmašujući vršnjake u kognitivnom razvoju. Međutim, njena genijalnost je zasenjena tamom koja se zove autizam.

Vivijen Linč, poput mnoge druge dece koja imaju autizam, svakodnevno se suočava sa izazovima. Međutim, njen slučaj je poseban jer iza ove dijagnoze krije nezamisliv potencijal. Dok njene oči sijaju kada se bavi brojevima i dok pisanjem izražava svoje emocije, reči i uspostavlja komunikaciju, njena porodica se bori za svaki dan, nadajući se da će svom detetu pružiti svetliju budućnost.

Vivijen Linč
Vivijen Linčfoto: Privatna arhiva

S obzirom na njen talenat, pitanje je šta bi tek mogla postići ako dobije odgovarajuću podršku i terapiju koja joj je potrebna, a koja nije nimalo jeftina. Lečenje autizma zahteva specijalizovan pristup i resurse koje mnoge porodice ne mogu da priušte.

Dijagnoza atipični autizam uspostavljena joj je kada je imala malo više od godinu dana. Tada, kako kaže njena mama Ivana Stošić za Espreso, kreće njihovo lutanje. Lečenje ju je vodilo do Engleske, Irske, Slovačke, uz stalno praćenje terapeuta, ali pomaka nije bilo. Sve dok porodica nije čula za svetski priznatog naučnika Šejka Makarova. Tada je počelo kliničko lečenje u Ukrajini gde je porodica sa malenom boravila svakog meseca.

„Budemo 10 dana tamo, 20 u Vranju i tako 3 godine. Lečenje i terapije koje su bile paprene smo sami plaćali. Do svoje šeste godine ona nije pila vodu, niti jela čvrstu hranu. Nakon što je lekar uradio genetiku metabolizma, sve je bilo jasno. Ona nije podnosila masti i sa 3 leka je za samo 5 dana njen metabolizam je počeo da funkcioniše. Tada sam prvi put poverovala da se čuda dešavaju“, priča za Espreso mama male Viv.

Ivana i Vivijen
Ivana i Vivijenfoto: Privatna arhiva

I taman kada je lečenje pokazalo pomaka i kada je još trebalo uraditi test DNK metahondrija da bi se govor regulisao, u Ukrajini počinje rat i porodica biva sprečena da nastavi terapije.

Vivijen danas pohađa drugi razred osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Vranju po redovnom programu. Ima pratioca koji joj u školi pomaže kod držanja olovke i motiviše je da što bolje piše. Ima sve petice i najbolja je matematičarka u razredu, ali još uvek ne govori.

Sa roditeljima komunicira isključivo neverbalno, a najviše pisanjem i to na čak dva jezika. Kao ćerka Irca i Srpkinje, ona je bilningvalno dete i od malena je slušala podjednako i srpki i engleski jezik. Sa oba se služi perfektno i stalno piše mami, skoro joj je pisala i da će progovoriti čim bude u Americi primila lekove.

Vivijen Linč
Vivijen Linčfoto: Privatna arhiva

Navodi i da želi da bude naučnica.

“Pitala sam se skoro šta ćeš biti kad porasteš, ona mi piše naučnica. Iz kojih oblasti, pitam je ja. Ona meni kaže iz matematike i medicine. Pitam je odakle medicina. Ona meni odgovara: 'Ja sam imala autizam, ali ga više nemam, mnogo znam o njemu i želim da pomognem svakom detetu i svakoj odrasloj osobi za se izbori sa tim', u tom trenutku su mi suze same potekle”, priča nam mama.

Ali priča male Viv nije samo o izazovima. Ona je i o nadi, o zajednici koja se udružuje kako bi pružila podršku ovoj izuzetnoj devojčici.

Jedina šansa da progovori je odlazak na lečenje u Ameriku, ali od toga je deli velika suma novca, odnosno šest miliona dinara, koje porodica nema.

Vivijen Linč
Vivijen Linčfoto: Privatna arhiva

Do sada je preko Fondacije “Humanost bez granica“, ali privatnim uplatama, angažovanjem njene škole, divnih ljudi putem bazara da Vivijen progovori prikupljeno oko 1,7 miliona dinara, ali potrebno je još mnogo.

Pomozimo Vivijen da progovori i svoju genijalnoj ispolji u punom sjaju.

Upiši 163 i pošalji SMS na 2407

Uplatom na račun 160-6000001695573-10, svrha doznake 163

Uplatom n devizni računa 160-6000001695988-26

IBAN: RS35160600000169598826

Oni koji žive u Bosni i Hercegovini mogu da pomognu pozivom na broj 17103, koji se naplaćuje 2KM.

Bonus video:

00:45

ESPRESO POKRENUO VELIKU AKCIJU SA GOCOM TRŽAN: Snimila je poruku Milanu Rabrenoviću (21) koji ima autizam

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.