NIKA IMA 20 GODINA I SAMO 34 KILOGRAMA: Na ovaj dan slavi svoj drugi rođendan, ali nema mnogo razloga za slavlje
Natalija Stevanović, Foto: Privatna arhiva

77 NA 2407

NIKA IMA 20 GODINA I SAMO 34 KILOGRAMA: Na ovaj dan slavi svoj drugi rođendan, ali nema mnogo razloga za slavlje

Imala je pet godina kada je na njenu majku i nju naleteo automobil, a bila je u komi do 26. aprila

Objavljeno:
Ana Petrović

Od rođenja, Natalija Stevanović iz Beograda, nije živela nijedan dan bez zdravstvenih tegoba.

Natalija je u petoj godini života doživela tešku saobraćajnu nesreću, tako da slavi i svoj drugi rođendan.

- 24.03.2009. je Natalija imala saobraćajnu nesreću, prevezena je u UC gde je reanimirana tri puta za manje od 24 sata. Rečeno nam je da joj je mozak mnogo oštećen i da će biti biljka i živeti na aparatima ako se probudi iz kome, rekla je Natalijina majka za Espreso.

Imala je pet godina kada je na njenu majku i nju naleteo automobil, a bila je u komi do 26. aprila.

- Rađene su mi tri reanimacije za manje od 24 sata, prva je trajala dva sata. Operisana sam osam puta za dve nedelje, pet puta su mi operisali glavu i tri puta stomak. Ostala sam bez žučne kese, dela creva, jetra mi je ušivana na tri mesta - priča Natalija koja je tada dobila novo ime - Nika.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva

Nakon toga postavljena joj je dijagnoza cerebralne paralize, rečeno je da će biti poput biljke, da neće moći da hoda i priča, da će živeti na aparatima i da je najbolje da je daju u neku od ustanova, ako se uopšte probudi. Niko nije verovao da postoji šansa za njen oporavak. Prebacili su je u Tiršovu gde je operisana.

- Spasio me je dr Milan Mrdak, sve zasluge idu njemu. On je jedini verovao da ću se probuditi. Ja sam Feniks, ali kao posledica ostala je hemipareza i hemiplegija, tremor ruke, noga kraća jedan santimetar. Imam epilepsiju i hidrocefalus što je isto posledica saobraćajne nesreće – kaže Natalija.

Natalijine dijagnoze

Ona se trenutno leči od dijabetesa koji ima od 13. meseca života, celijakije, cistične fibroze, hidrocefalusa zbog koga ima ugradjen vp i va šant, farmakorezistentne epilepsije i pije kombinaciju 4 leka, ali ima preko 30 napada svakog dana.

Nataliji je u septembru dijagnostikovana akutna megakariocitna leukemija zbog čega je neophodna transplantacija koštane srži i gastropareze (paraliza želuca) zbog čega se hrani preko nazogastrične sonde.

Visoka je 159 cm, a teška samo 34 kilograma.

DA NIKA POBEDI OPAKU BOLEST! Pošaljite 77 na 2407.

Natalija Stevanović
foto: Privatna arhiva

Bonus video:

01:42

GRAĐANIMA USKORO DOSTUPNI SAVREMENI LEKOVI PROTIV RAKA! Direktor Instituta za Kurir TV: U naredna dva meseca ih očekujemo

(Espreso / Ana Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.