DANAS SU MLADENCI, EVO ŠTA TREBA DA POKLONITE AKO IDETE U GOSTE: Obratite pažnju
Poklon, Foto: Profimedia

MLADENCI

DANAS SU MLADENCI, EVO ŠTA TREBA DA POKLONITE AKO IDETE U GOSTE: Obratite pažnju

Postoji i verovanje da vreme na Mladence ukazuje na to kakvo će biti proleće

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Mladence. Ovaj praznik posvećen je stradanju Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani.

Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni i pred vojni sud, a zatim pogubljeni.

Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju venci.

Mladence slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

Mladenci
Mladencifoto: spc.rs

Danas će mladi bračni parovi da dočekaju goste koji će im za ovu priliku doneti poklone. Mladencima se na ovaj dan obično nose skromniji pokloni nego za svadbu.

Obično se za Mladence poklanja sitno pokućstvo - poput tanjira, vaza, posuđa, ili sitnih kućnih aparata - ili ukrasi za dom.

U većini mesta peku se mladenčići - četrdeset kolačića koje mlade mese rano ujutro kako bi im bračni život bio sladak. Mogu da budu okrugli, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce ili pileta.

Postoji i verovanje da vreme na Mladence ukazuje na to kakvo će biti proleće.

Uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali je u praksi ipak drugačije. Mladencima toga dana u goste dolaze samo najuža porodica i prijatelji. Trgovci kažu da se za ovaj praznik najviše kupuju mali kućni aparati ili posteljina, odnosno darovi koji bi novovenčanim supružnicima trebalo da upotpune dom i olakšaju početak braka.

Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta. Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri u vikend pre.

Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle nove godine. Naši stari su verovali i da kakvo vreme bude sutra, takvo će biti celo proleće.

Bonus video:

02:00

Mladenci stigli na svadbu

(Espreso / Telegraf / J.P/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.