PROLEĆE VIŠE NE POČINJE 21. MARTA KAO ŠTO SU NAS UČILI U ŠKOLI! Evo zašto već godinama dolazi dan ranije
Kalendar, Foto: Profimedia

zašto baš danas?

PROLEĆE VIŠE NE POČINJE 21. MARTA KAO ŠTO SU NAS UČILI U ŠKOLI! Evo zašto već godinama dolazi dan ranije

Proleće je obično počinjalo 21. marta, ali to ove godine nije slučaj

Objavljeno:

Najlepše godišnje doba počinje u prolećnu ravnodnevicu, kada noć i dan traju isto, po dvanaest sati. A od danas će se svaki dan još više produžiti.

Zvanično danas, 20. marta počelo je najlepše godišnje doba - proleće, kada dolazi ravnodnevica, najavljujući kraj zime. Na današnji datum noć i dan će biti jednake dužine. Saznali smo da sva godišnja doba, osim jeseni, počinju 21. u mesecu, ali već oko dve decenije proleće stiže dan ranije.

Proleće
Prolećefoto: EPA/Gyorgy Varga, Ilustracija

Zašto se menja datum prvog dana proleća?

Prolećna ravnodnevica može pasti bilo kada između 19.03. i 21.03. - zavisno od toga kada je Sunce iznad Zemljinog ekvatora. Postoje dve različite metode koje određuju početak i kraj godišnjih doba – meteorološki i astronomski.

Meteorološkim metodommeteorolozi posmatraju godišnje smanjenje i povećanje temperature i stanje atmosfere. Ovo se utvrđuje klimatološki, praćenjem statistike temperature, i koordinira prema kalendaru - da se godišnja doba podele na četiri kvartalna godišnja doba. Prema ovoj metodi, svaka sezona traje tri meseca.

Drugi, astronomski metod, zasniva se na astronomskim godišnjim dobima i odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Prema ovoj metodi, astronomski kalendar određuje godišnja doba prema tome kada je osa rotacije Zemlje na 23,5 stepeni u odnosu na njenu orbitu oko Sunca.

Bonus video:

16:32

OVO JE TAČKA BEZ POVRATKA NAKON KOJE NAM SLEDI NOVO LEDENO DOBA! Klimatolog analizirao trenutno stanje i izneo KLUČNE GODINE

(Espreso / Alo / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.