OVO SU IZVRSNI ISTRAŽIVAČI SRBIJE: Zbog izvanrednih dostignuća imaće uvećanu platu za 30 odsto! (FOTO)
Laboratorija / ilustracija, Foto: Printscreen/RTS

svaka čast!

OVO SU IZVRSNI ISTRAŽIVAČI SRBIJE: Zbog izvanrednih dostignuća imaće uvećanu platu za 30 odsto! (FOTO)

Do sada je na portalu eNauka registrovano više od 20.000 istraživača, 207 naučnih organizacija

Objavljeno:

Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, objavljena je lista naših najboljih istraživača. Zbog svojih izvanrednih dostignuća, njih 10 odsto, u naredne dve godine imaće uvećanu platu za 30 odsto.

Među najboljim istraživačima u Srbiji su i Milica Lazić i Aleksandra Ivanovska. Naučni radovi i citiranost su im, između ostalog, to mesto osigurali.

"Prema Gugl skolaru (Google Scholar) sam preko 350 puta citirana. Meni ovo puno znači na početku karijere, da se to što sam dosta vremena uložila u istraživanje i pisanje naučnih radova, na neki način vrednuje“, kaže Milica Lazić sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Milica Lazić
Milica Lazićfoto: Printscreen/RTS

Aleksandra Ivanovska iz Inovacionog centra Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu u svojoj dosadašnjoj karijeri objavila je 39 naučnih radova.

"Dosta njih me zvalo da mi čestita (zbog rangiranja na listi izvrsnih istraživača), ali i da pita za neku zajedničku saradnju“, napominje Aleksandra.

Aleksandra Ivanovska
Aleksandra Ivanovskafoto: Printscreen/RTS

Naredne dve godine dobijaće uvećanu platu, a nakon toga se pravi nova lista izvrsnih istraživača. Tako će biti svake dve godine.

"Ovo je rezultat više od godinu dana rada Ministarstva, zajedno sa naučnom zajednicom, gde smo reformisali sistem plata u nauci i mislim da su istraživači i te kako zadovoljni, imaju veću sigurnost, imaju jednakost u tretiranju što se tiče njihovih naučnih zvanja. Bitni kriterijumi jesu kvalitet naučno istraživačkog rada koji se meri kroz kvalitet publikacije, naučnih radova koje objavi naučnik u petogodišnjem periodu. Merenje kvaliteta nauke jeste citiranost", ističe ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Do sada je na portalu eNauka registrovano više od 20.000 istraživača, 207 naučnih organizacija. Uneto je više od 708.000 naučnih rezultata.

Bonus video:

02:23

NAUČNIK IZ SRBIJE NA PRAGU OTKRIĆA LEKA PROTIV RAKA! Izmislio trojanskog konja koji ubija karcinom, a OVO mu je GLAVNA prednost!

(Espreso / RTS, Ivana Božović/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.