"ZAKOČIO SAM NAGLO DA BISMO...": Oglasio se vlasnik luna-parka u Lazarevcu i otkrio šta se desilo sa ringišpilom
Ringišpil, Foto: Printscreen/RTS

snimak uplašio roditelje

"ZAKOČIO SAM NAGLO DA BISMO...": Oglasio se vlasnik luna-parka u Lazarevcu i otkrio šta se desilo sa ringišpilom

U Udruženju vlasnika tvrde da imaju dobru, savremenu i skupu opremu, odnosno ima i zarade, verujemo i bezbednosti, a deo odgovornosti može s pravom da se prebaci i na roditelje

Objavljeno:

Snimak sa društvenih mreža iz Lazarevca koji je uzburkao javnost prikazuje ringišpil pun dece u zamahu, naglo kočenje i vrisak.

Vlasnik kaže da je naglo ukočio ringišpil zbog neodgovornog ponašanja jednog mladića. U udruženju vlasnika zabavnih radnji kažu da su stroga pravila da se dobije atest za rad, priključak za struju, a i opštine teško daju lokacije. Ipak, tvrde da su omiljena mesta za zabavu dece bezbedna i da su opremljena savremenom opremom.

Ringišpil, dečji vrisak i naglo kočenje, kao da će velika vrteška pasti, vide se na snimku lokalne televizije, a stiže i objašnjenje vlasnika luna-parka.

Ringišpil
Ringišpilfoto: Printscreen/RTS

"Na snimku se vidi da sam uočio dečka koji je skinuo lanac i nagao se da uhvati korpu ispred sebe. Reagovao sam što sam brže mogao. Zakočio sam naglo da bismo izbegli veću katastrofu", kaže vlasnik luna-parka Velisav Prendić.

Nestašni dečak je, kaže vlasnik, mogao da padne sa visine od tri metra, ali srećom nije. Otišao je samo, bez izvinjenja.

Upozorenja i provere

Obavljen je uviđaj, kontrola, nastavljen je rad, iako su se roditelji uplašili. Deca su sada živahnija, nestašnija, pa su i roditelji odgovorniji za njihovu bezbednost.

"Retko ko čita postavljane natpise i upozorenja – da stanu na određenu razdaljinu, te da ne prilaze dok je objekat u pokretu, kao i da vode računa o ličnim stvarima", ukazuje vlasnik luna-parka Radisav Minić.

Prema njegovim rečima, još je gore ako roditelji snimaju mobilnim telefonima, dok deca vršljaju okolo ili ih ostave i odu u kafić. Minić kaže da u parku na Vidikovcu pre podne nema posla, pa se proverava svaki spoj i šraf. Zbog struje, elektromotora, konstrukcije igračaka i opreme, ovo su opasna mesta.

Dozvola za rad podrazumeva atest, priključak za struju i lokaciju, koju daje opština. Sve je to skupo i teško se dobija, kaže sagovornik, član Udruženja vlasnika zabavnih radnji, koje je doprinelo da se pojača kontrola i bezbednost dece. Većina sprava nije brža od ljudskog hoda.

"I deca na toboganu, gde nema gvožđa, mogu da se povrede jer skakuću, okreću se, sapliću. Može uvek da dođe do povrede, kao i u svakodnevnom životu", ističe Minić.

Problem vašarskih parkova

Srećom, kod nas nije bilo većih nesreća, jer su radnici dobro obučeni, a u stacionarnim parkovima imaju vremena da pregledaju i popravljaju opremu. Problem su pokretni, vašarski parkovi, gde se oprema montira na brzinu na prostoru koji nije detaljno pregledan i verovatno je tu kontrola slabija.

Naši parkovi su jedini u Evropi koji imaju fiskalne kase, vožnja je četiri do pet puta jeftinija nego u regionu, a kamoli u Evropi.

U Udruženju vlasnika tvrde da imaju dobru, savremenu i skupu opremu, odnosno ima i zarade, verujemo i bezbednosti, a deo odgovornosti može s pravom da se prebaci i na roditelje.

Bonus video:

00:20

JEZIVO! Deca na ringišpilu proleću iznad automobila

(Espreso / RTS/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.