VLADIKA ATANASIJE POSLAO SNAŽNU PORUKU IZ VELIKE SRPSKE SVETINJE: Ove reči svaki VERNIK TREBA DA ČUJE!
Vladika Atanasije, Foto: RINA

PREJAKO

VLADIKA ATANASIJE POSLAO SNAŽNU PORUKU IZ VELIKE SRPSKE SVETINJE: Ove reči svaki VERNIK TREBA DA ČUJE!

On je naglasio važnost ovog posta koji ima za cilj utvrđenje i utemeljenje svakog hrišćanina ponaosob

Objavljeno:

Danas je počeo Vaskršnji post, pa se tim povodom oglasio Njegovo Preosveštenstvo Episkop Mileševski gospodin Atanasije.

Pravoslavni hrišćani počeo je Veliki vaskršnji časni post i čujem da je dobro počeo, da je ozbiljno prihvaćen od strane pravoslavnih sa našeg prostora. Ja im zato zahvaljujem, čestitam na dobrom početku i želim da plodovi posta budu obilni. Za nas pravoslavne hrišćane post uopšte ne predstavlja nekakve akrobacije, mada spoljašnjem posmatraču može izgledati da je pošćenje neka vrsta povlačenja iz akcije. Naprotiv, najaktivnije učešće kod pravoslaavnih hrišćana projavljuje se kroz pošćenje, ali pošćenja na njihov način, pravi način, hrišćanski, crkveni način. Hrišćani su kroz post najaktivniji učesnici svestkih događanja. Mi pravoslavni hrišćani želimo da budemo sve vreme aktivni učesnici života, da aktivno učestvujemo u životu sveta, to činimo kao Hrišćani. Mi smo Hristovi. I upravo ovo vreme velikog, duhovnog, vaskršnjeg, časnog posta, mi obnavljamo sebe kao Hrišćani, svoj status obnavljamo i utvrđujemo pred Bogom da bi smo bili sposobni da aktivno stvaralački učestvujemo u životu sveta”, rekao je episkop Atanasije za agenciju RINA.

On je naglasio važnost ovog posta koji ima za cilj utvrđenje i utemeljenje svakog hrišćanina ponaosob.

„Eto braćo, mi koji pratimo život sveta i svetska događanja baš u ovo vreme kada i sama priroda okolo nas sebe obnavlja, lepše izgleda priroda, mi želimo lepše izgledati unutra i biti življi. To činimo sledujući za Hristom, gledamo na Hrista koji ide na Golgotu da sačini sudbonosni najkrupniji događaj u istoriji čovečanstva. Slede za njim njegovi učenici, oni najverniji, mi želimo da im se pridružimo, da čujemo ono što Hristos govori, da gledamo ono što Hristos čini. Za vreme ovog dugog Vaskršnjeg posta mi sebe zamišljamo i nastojimo da duhovni načini i stilom našeg života idemo, takođe, sa Hristom u korak, da se potpuno učinimo njegovim učenicima i njegovim vojnicima, vojnicima ljubavi Hristove. Mi Hristovi učenici propovedamo ljubav i sada u toku Vaskršnjeg posta najviše čitamo iz Jevanđelja Hristovoga, najviše se podsećamo na Hristove reči. Juče čitasmo njegovu poruku „Ako li oprostimo ljudima sagrešenja njjihova, oprostiće I nama otac naš nebeski, a ako li ne oprostite ljudima sagrešenja njihova, ni otac vaš nebeski neće vama oprostiti sagrešenja vaša”, naglasio je.

Manastir Mileševo
Manastir Mileševofoto: RINA

On je ovom prilikom rekao da je ovo put koji je davno započet, ali se sada bolje usmeravamo na tom Hristovom putu.

„Gospod nas poziva da sve činimo radi Boga, radi oca našeg nebeskog, ne radi sebe, nego iz ljubavi prema ocu nebeskom ka kome stremimo i iz ljubavi prema braći svojoj, a to su svi ljudi ovoga sveta, da živimo među sobom kao braća da utihnu razorna oruđa.

Sve ono što je najčovečnije treba ponovo da oživi u duši svakoga čoveka i kao što sunce izaziva svojim sjajem, vojom toplotom, da priroda koja nas okružuje ponovo da iz sebe život, tako u toku posta čitajući sveto Jevanđelje i uzdržavajući se od onog negativnog porivima ljudske prirode, podstičući ono što je najplemenitije obnavljamo prvo sebe I bivamo aktivni učesnici u životu sveta.

Tako da ovaj Vaskršnji post ima zadatak da potpuno obnovi čovečanstvo. Rezultat Vaskrs kao što ćemo obeležavati Vaskrs kao veliki praznik, tako želim da zgrnemo plodove našeg podviga Velikog posta. I zato se radujem, ponovo ističem što na našem prostoru veoma je ozbiljno počeo ovaj vaskršnji post i prihvaćen punim srcem, te da nam plodovi ovog posta zaista budu pokazatelj ličnog vaskrsenja duše i duha i tela kroz njegovo zdravo življenje svakome čoveku koji se ovog posta pridržava. Najpotpuniji, najzdraviji, najsvetiji način življenja jeste u ovome postu I zato je rezultat Vaskrsenje” zaključio je Episkom mileševski Atanasije.

Bonus video:

00:49

Kurir i ekipa Majki i snajki uoču Vaskrsa posetili Kosovo i Metohiju

(Espreso/RINA/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.