ZBOG ČEGA JE OVA NEDELJA ČISTA? Počeo je najstroži post, jedan poseban običaj važi za porodice
Crkva, Foto: Tamara Trajković

USKRŠNJI POST 2024.

ZBOG ČEGA JE OVA NEDELJA ČISTA? Počeo je najstroži post, jedan poseban običaj važi za porodice

Nekada su se porodice tokom Čiste nedelje obavezno skupljale uveče za trpezom

Objavljeno:

Prva sedmica Vaskršnjeg posta naziva se Čista nedelja, a Čisti ponedeljak označava početak Velikog posta koji traje sve do Vaskrsa. Naziva se Čista nedelja jer se smatra da se u ovoj sedmici duša čisti kroz molitve, dobre misli i dobre dela.

Ova sedmica se posti, najpre na vodi, a osim čišćenja tela, pravilo je da se posvetite stanju svog srca. Oproštaj, pokajanje za loša dela, suze i istinska vera u dobro, veruje se da pomažu da povratite unutrašnji mir.

1 / 4 Foto: Tamara Trajković

Stari običaj je da na Čisti ponedeljak treba očistiti i raspremiti kuću od nereda kako bi u njoj vladali mir i radost. Verovalo se da će svaki posao koji se započne u Čistoj nedelji doneti uspeh, radost i blagostanje.

Nekada su se porodice tokom Čiste nedelje obavezno skupljale uveče za trpezom, a deca su pravila kokice. Postojalo je verovanje da prvu osobu koja ulazi u kuću na Čisti ponedeljak treba darovati.

Naredne nedelje tokom Velikog posta nazivaju se - Pačista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja – poslednja Nedelja pravoslavlja.

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso / Sensa / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.