SUTRA SLAVIMO SVETU EVDOKIJU: Sve žene bi sutra trebalo da urade JEDNU STVAR, tako će imati slogu u kući
Sveta Evdokija, Foto: Printscreen/Youtube/ pravoslav

vernici

SUTRA SLAVIMO SVETU EVDOKIJU: Sve žene bi sutra trebalo da urade JEDNU STVAR, tako će imati slogu u kući

Verovanje za praznik Sveta mučenica Hristova Evdokija

Objavljeno:

Sveta mučenica Hristova Evdokija beše rođena na Istoku. Odvedena od Persijanaca u ropstvo, ona u Persiji poučavaše sve zarobljenike Svetom Pismu, pošto beše vaspitana na njemu i dobro ga poznavaše. To se proču, i k njoj stadoše dolaziti žene Persijanaca; s njima se ona zbliži i sprijatelji, i mnoge od njih prevede u hrišćansku veru. Zbog toga bi optužena sudijama...

Ova sveta mučenica Hristova Evdokija beše rođena na Istoku. Odvedena od Persijanaca u ropstvo, ona u Persiji poučavaše sve zarobljenike Svetom Pismu, pošto beše vaspitana na njemu i dobro ga poznavaše.

To se proču, i k njoj stadoše dolaziti žene Persijanaca; s njima se ona zbliži i sprijatelji, i mnoge od njih prevede u hrišćansku veru. Zbog toga bi optužena sudijama. Najpre je tukoše volovskim žilama; zatim je baciše u tamnicu, gde ostade dva meseca. Posle toga je ponovo izvedoše na sud.

Pošto na sudu neustrašivo ispovedi veru u Hrista istinitog Boga, ona bi tako strašno bijena trnovitim štapovima, da joj meso otpadaše na zemlju, a oni što je bijahu obagriše se njenom krvlju, pa je zatim opet baciše u tamnicu. Kada minu šest meseci, svetu mučenicu izvedoše po treći put na sud. Onda nasekoše trsku u visini njenog rasta, svukoše je nagu, svu je omotaše trskom, pa je zatim preko trske tako stezahu konopcima, da joj se trske zarivahu duboko u meso; posle toga stadoše trsku po trsku vući iz njenog tela, kidajući mučenici parčad mesa, i na taj način pričinjavahu svetoj ispovednici nepodnošljive bolove.

Posle toga obesiše svetiteljku, pa joj celo telo tako dušmanski stezahu konopcima, da joj sve kosti polomiše. A kada videše da je već polumrtva, oni joj odsekoše svetu glavu. I tako ova sveta junakinja uziđe na nebo sa mučeničkim vencem. A svete mošti njene stadoše točiti isceljenje svima koji joj sa verom priticahu.

Smatrala je da svaka žena mora da se iskreno pomoli za spasenje duše, kako bi imala mir u duši, što donosi i slogu u kući.

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso/Prijateljibožiji/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.