ŠTA JE LEK IVERMEKTIN KOJI JE HITNO POVUČEN: Antivakseri ga promovisali za lečenje kovida, a evo čemu zapravo služi
Ivermektin lek, Foto: Espreso

ozloglašen tokom pandemije

ŠTA JE LEK IVERMEKTIN KOJI JE HITNO POVUČEN: Antivakseri ga promovisali za lečenje kovida, a evo čemu zapravo služi

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je tokom kovida saopštila da je lek odobrila za lečenje "isključivo parazitskih infekcija kod životinja"

Objavljeno:

Lek koji su, uglavnom, antivakseri i teoretičari zavere promovisali u Srbiji kao lek protiv kovida "ivermektin" povučen je sa tržišta u Hrvatskoj.

Naime, kompanija "Medika", distributer leka Soolantra krema (ivermectin), sprovodi povlačenje serije 2414239A tog leka s hrvatskog tržišta zbog "kvara kvaliteta koja se odnosi na kontaminaciju koja nema opasnost po zdravlje".

Ono što je važno jeste da ovaj lek u Srbiji nije odobren za lečenje kovida a radi se o sredstvu protiv parazita širokog spektra. Radi se primarno o veterinarskom medikamentu, koji se može koristiti u humanoj medicini ali samo u konkretnim slučajevima.

Naime, njega je Američka Služba za hranu i lekove (FDA) odobrila za upotrebu kod ljudi za lečenje određenih vrsta parazita. Recimo, za lečenje tzv. rečnog slepila, zaraze koju prenosi određena vrsta rečne muve.

U primeni kod životinja se najčešće koristi za lečenje od glista.

Ivermektin
Ivermektinfoto: Profimedia

Inače, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) je tokom kovida saopštila da je lek odobrila za lečenje "isključivo parazitskih infekcija kod životinja".

- S obzirom da je njegova primena odobrena isključivo u veterinarskoj medicini, lek se u Republici Srbiji može izdavati isključivo u veterinarskim apotekama na veterinarski recept za primenu na životinjama - saopštili su oni tada.

Inače, krajem marta 2022. godine u časopisu za medicinu "New England Journal of Medicine" objavljeno je istraživanje prema kojem ovaj lek ne smanjuje rizik od hospitalizacije obelelih od korona virusa.

Bonus video:

10:06

INFORMIŠU SE OD KOMŠINICE PREKO PLOTA Dr Jakovljević oštro: Antivakseri su ODRAZ PRIMITIVIZMA! Krivično gonjenje ko vređa lekare

(Espreso / 24sedam / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.