EVO KADA NAM POČINJE PROLEĆE: Dan i noć će biti iste dužine
Kalendar, Foto: Profimedia

GODIŠNJA DOBA

EVO KADA NAM POČINJE PROLEĆE: Dan i noć će biti iste dužine

Nakon zime i sat pomera na letnje računanje vremena

Objavljeno:

Dolaskom toplijeg vremena, otvaranjem bašti kafića, ali i početkom sezona alergija, za mnoge ljude proleće kao da je već počelo. Ipak, u Srbiji, kao i u ostatku Evrope, proleće zvanično počinje na dan ravnodnevnice, odnosno kada su dan i noć iste dužine.

Ove godine, proleće će početi 20. marta, trajaće sve do 20. juna, kada počinje leto. Nakon zime i sat pomera na letnje računanje vremena.

Sat
Satfoto: Profimedia

Dok je na severnoj hemisferi proleće, na južnoj je jesen i obrnuto, zbog toga ne postoji datum početka ovog godišnjeg doba koji bi bio univerzalan za sve delove sveta.

Prelaskom Sunca na severnu hemisferu svake godine u Srbiji počinje proleće. Sunce će tog dana izaći na istok i počeće ravnodnevnica, odnosno i dan i noć će trajati tačno 12 sati.

Dan postepeno postaje sve duži od dana zimske kratkodnevnice 21. decembra, i nastavlja da se produžava sve do početka leta.

Postoje različiti načini računanja početka proleća, meteorološka razmatranja, astronomsko i solarno računanje.

Proleće
Prolećefoto: Ana Paunković

Meteorološka razmatranja su određena merenjem prosečnih temperatura različitih godišnjih doba na mesečnom nivou, pri čemu svaka sezona traje po tri meseca. Meteorološko proleće prema tome obuhvata tri meseca, koji su u Evropi mart, april i maj, dok se u drugim delovima sveta razlikuju.

Prema astronomskom računanju proleće počinje prvim danom ravnodnevnice, dok prema solarnom računanju proleće počinje prvog februara i traje do prvog maja.

Do 2011. godine početak proleća nije imalo određeni datum, nekada je to bio 20. a nekada 21. mart. Od tada, na severnoj hemisferi proleće gotovo sigurno počinje 20. marta.

Kako je pisao BBC u Srbiji, u budućnosti je moguća promena datuma početka proleća. O tome nećemo morati uskoro da brinemo, tek od 2048. će se datum nekad padati na 19. mart, nakon čega će se ponovo smenjivati datumi.

Bonus video:

01:16

Meteorog objašnjava treba li da se plašimo nagle promene vremena!

(Espreso / Danas / Nađa Vukajlović / Prenela: A:P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.