PAVLE IZ ČAČKA STUDIRAO U KINI, PA SE VRATIO U SRBIJU: Sa suprugom razvio odličan biznis, za ovo još niste čuli
Pavle Milošević, Foto: RINA

mladi inovator

PAVLE IZ ČAČKA STUDIRAO U KINI, PA SE VRATIO U SRBIJU: Sa suprugom razvio odličan biznis, za ovo još niste čuli

Svoj proizvod su dugo vremena razvijali u svojoj, ali i u laboratoriji Inovacionog centra Tehnološko-metalurškog fakuteta u Beogradu

Objavljeno:

Pavle Milošević nakon završenih studija u Kini vratio se u Srbiju i sa suprugom Marijom rešio da započne privatan biznis. Dva mlada inovatora odlučila su se za jedinstven ekološki projekat, proizvodnju ploča od stakla koje se koriste u građevinskoj industriji i mogu da zamene uobičajene materijale kao što su mermer, drvo ili granit.

- Eko-ploče su prvi ovakav proizvod napravljen u Srbiji. Slična proizvodnja postoji još samo u jednoj američkoj kompaniji. Ovaj proizvod napravljen je od stakla i cementa i potpuno je ekološki. Ideja je potekla od supruge koja se bavila proizvodnjom saksija kombinacijom upravo ovih materijala, rekao je Pavle za RINU.

Pavle Milošević
Pavle Miloševićfoto: RINA

Eko-ploče, specifičnog dizajna do 70 odsto napravljene su od otpadnog stakla, koje se melje i meša sa cementom, a potom suši, peče i polira. Ovakav proces će imati višestruki značaj za lokalnu zajednicu, jer velike količine stakla završavaju zakopane na sanitarnim deponijama, a vrlo mali procenat bude recikliran.

- Uključeni smo u proces cirkularne ekonomije, tako što staklo koje je završilo na otpadu ponovo vraćamo u proizvodni proces. Na taj način smanjuje se i kolilčina otpada, ali i produžava vek deponije jer staklo je izuzetno kabasto i teško se razgrađuje, rekao je Pavle.

Eko ploče
Eko pločefoto: RINA

Svoj proizvod su dugo vremena razvijali u svojoj, ali i u laboratoriji Inovacionog centra Tehnološko-metalurškog fakuteta u Beogradu. Posle više od 2.000 eksperimenata i 18.000 laboratorijskih merenja, uspešno smo razvili materijal koji prevazilazi industrijske standarde estetike i kvaliteta. Svoj proizvod su unapredili,sertifikovali a zatim i pre godinu dana započeli prodaju.

Eko ploče
Eko pločefoto: RINA

- Ove ploče su veoma upotrebljive. Mogu se koristoti za sve vrste stolova, kuhinje, zidove, baštenski mobilijar, za šankove. Ono što ima daje posebnu draž jeste jedinstvenost, jer se nikada ne može predvideti tačan položaj staklenih elemenata u gotovom proizvodu, zaključuje Milošević.

Bonus video:

(Espreso / RINA/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.