METEORLOG NAJAVIO POJAVU KOJA ĆE UPALITI METEOALARM: Neočekivano vreme za mart, evo ŠTA nas čeka narednih 5 dana
Slobodan Sovilj, Foto: Kurir tv

vremenska prognoza

METEORLOG NAJAVIO POJAVU KOJA ĆE UPALITI METEOALARM: Neočekivano vreme za mart, evo ŠTA nas čeka narednih 5 dana

Vremenska prognoza do 14. marta 2024. godine

Objavljeno:

Narednih dana u Srbiji će biti promenjivo oblačno, padavine će polako prestati i u nedelju će biti i do 21 stepeni, ali će duvati jak vetar, a zatim sledi novo naoblačenje s padavinama.

Porast temperature za vikend

Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kaže da nam za vikend sledi porast temperature u svim krajevima, a razlog tome je južno i jugozapadno strujanje koje će, osim čestica peska iz Sahare, usloviti i priliv dosta toplijeg vazduha sa juga.

U subotu će biti dosta sunčanih intervala, naročito na području Vojvodine i u centralnoj Srbiji. U večernjim satima, usled upliva malo više vlage, biće lokalnih pojava kratkotrajne kiše, ali su te padavine vrlo lokalnog karaktera.

U nedelju čak 21 stepen!

U nedelјu će u većini mesta od 18 do 21 stepen Celzijusa, osim u Timočkoj Krajini gde će biti svežije, oko 14 stepeni.

U košavskom području i na planinama duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, u nedelјu na jugu Banata sa udarima olujne jačine.

Sunčano u Srbiji
Sunčano u Srbijifoto: Emilija Jovanović

Upaljen narandžasti meteo alarm zbog košave i jakog vetra

- U nedelju očekujemo jači vetar, duvaće košava, jak južni i jugoistočni vetar i biće najjači na jugu Banata. Tamo će dostizati udare preko 24 metra u sekundi, odnosno preko 85 kilometara na sat. Zbog toga je u nedelju na snazi narandžasti meteo alarm na području južnog Banata i donjeg Podunavlja. U Beogradu, ostalim delovima Vojvodine, u Bačkoj i Sremu, će istovremeno brzina košave biti između 15 i 17 metara u sekundi, ili između 55 i 60 kilometara na sat – kaže Slobodan Sovilj.

Početkom sedmice naoblačenje s kišom

Ali posle tople nedelje, već sutradan stiže jače naoblačenje s kišom. To nam sledi u noći između nedelje i ponedeljka sa zapada i u ponedeljak, kada će se posle podne i uveče izmeštati dalje na istok Balkana, ali će usloviti kišu i lokalne pljuskove.

Padavine će biti veoma obilne duž obale Jadrana i u planinskim predelima koji su okrenuti Jadranu, dok će i u unutrašnjosti Balkana biti kiše, ali u manjim količinama.

Pad temperature pa novi preokret od 14. marta

- Prva polovina naredne sedmice biće u znaku promenjivog vremena sa čestim padavinama. S obzirom da u nedelju očekujemo i oko 20 stepeni ponovo, zbog nestabilnije i vlažne vazdušne mase, temperatura će od ponedeljka biti u manjem padu. Najpre će temperatura pasti za 2-3 stepena, a onda u utorak i sredu još dodatno za 2-3 stepena. Ali, nestabilno vreme se završava u četvrtak 14. februara, i nakon toga će u drugom delu sedmice biti znatno više sunčanih intervala i ponovo će temperature biti od 15 do 20 stepeni – zaključuje naš meteorolog.

Bonus video:

00:14

DANAS TOPLO I SUNČANO! Pogledajte kakvo nas vreme očekuje narednih dana

(Espreso/ Blic/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.