SRBIN NUDI FIKTIVNI BRAK SA MAĐARICAMA: Poznato i koliko se MLADA PLAĆA, a iza svega stoji 1 MOGUĆI MOTIV!
Mladenci, Foto: Profimedia

SKANDAL

SRBIN NUDI FIKTIVNI BRAK SA MAĐARICAMA: Poznato i koliko se MLADA PLAĆA, a iza svega stoji 1 MOGUĆI MOTIV!

Prema istrazi, za fiktivni brak žene iz Mađarske su dobijale između 350 do 500 evra

Objavljeno:

Mnogi maštaju o odlasku i radu u inostranstvo, a činjenicu da da je u zemljama Evrope teško dobiti radnu dozvolu i trajni boravak, mnogi pokušavaju da iskoriste kako bi zaradili novac.

Tako je nedavno na društvenim mrežama osvanuo oglas u kojem nepoznati muškarac osobama, koje žele da žive i rade u inostranstvu, ponudio fiktivno venčanje sa osobama mađarske nacionalnosti.

- Pozdrav svima. Nudim fiktivna venčanja sa Mađarima. Sve informacije privatno - objavio je ovaj muškarac na Fejsbuku, u grupi "Srbi u Švajcarskoj".

Neki od članova grupe nisu u prvom trenutku shvatili zašto bi neko nudio posredovanje u braku sa Mađarima.

- Šta će Srbinu u Švajcarskoj fiktivno venčanje sa Mađarom, odnosno Mađaricom? - upitao je neko.

Burma / ilustracija
Burma / ilustracijafoto: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

A osoba koja je postavila ovaj oglas je odgovorila:

- Da bi dobio vizu na pet godina! Sad bar znaš nešto više.

Inače, ovo nije prvi put da se osobe, koje ugovaraju fiktivne brakove, javno oglašavaju, a sama praksa fiktivnih brakova Srba sa Mađarima dešava se već više od 10 godina.

Podsetimo, kako su mediji pisali, mađarski državni organi pokrenuli su istragu još 2013. godine nakon što je ambasada Mađarske u Srbiji uočila povećan broj zahteva za uvođenje izvoda iz matične knjige venčanih iz Srbije u matične knjige Mađarske.

- Prelazak granice olakšan je fiktivnim brakovima, što je novi vid protivzakonitog čina i teško ga je kvalifikovati - izjavo je tada glavni tužilac tužilaštva u Kiškunhalašu Peter Teglaš.

Srbi su za organizovanje fiktivnih brakova tada plaćali oko 2.000 evra. Nakon venčanja i uvođenja dokumenta u matične knjige Mađarske, otputovali bi u neku od zemalja EU, gde su "fiktivne supruge" legalizovale njihov boravak tako što su doputovale da boravak u njima prijave zajedno.

- Na taj način dozvolu za useljenje moglo je da dobije više hiljada ljudi - rekao je tužilac Teglaš i dodao da je prema njegovoj kvalifikaciji reč o krijumčarenju ljudi.

Kako se navodilo, fiktivni brakovi su služili za izbegavanje propisa vezanih za radne dozvole, imajući u vidu da Srbija nije članica Evropske unije i njeni državljani imaju problema sa sticanjem dozvole za stalni boravak i dozvole za rad.

Prema istrazi, za fiktivni brak žene iz Mađarske su dobijale između 350 do 500 evra, a obećavano im je da zbog njega neće imati nikakvih posledica, te da će za nekoliko meseci moći da se razvedu. Najviše takvih brakova sklopljeno je u Subotici.

Bonus video:

01:47

SVIRAO SAM SRPSKE PESME NA SVADBI NORVEŠKE PRINCEZE Jovan Pavlović u Pulsu Srbije otkrio kako je izgledalo KRALJEVSKO VENČANJE

(Espreso / Kurir/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.