U SELO DOŠAO SKORO NEPOKRETAN, SAD MOŽE I DA POTRČI ZA OVCAMA: Milan (71) poslušao ženu pa pobegao iz grada (VIDEO)
Penzioner Mile, Foto: Printscreen/Youtube/RTV Novi Pazar

u grad se nikad ne bi vratio

U SELO DOŠAO SKORO NEPOKRETAN, SAD MOŽE I DA POTRČI ZA OVCAMA: Milan (71) poslušao ženu pa pobegao iz grada (VIDEO)

Milan (71) u Kovačevo je došao pre 10 godina i nije zažalio

Objavljeno:

"Moja duša još pripada pašnjacima, livadama, šumama, voćnjacima", kaže Milan Marković iz Kovačeva, koji je nakon života i posla u Novom Pazaru napustio grad i otišao na selo.

Milan (71) u Kovačevo je došao pre 10 godina i nije zažalio. Kako je objasnio, pored čuvanja ovaca i uzgajanja voća i povrća koje ga ispunjava, ono što mu je selo donelo jeste i bolje zdravlje. Jer je kaže, u selo stigao skoro pa nepokretan, a sada može i da potrči!

"Došao sam pre 10 godina iz Pazara i ne bih mogao da se vratim nikako. U pokretu sam stalno, čuvam ovce, svaki dan pređem sigurno po 33 kilometara sa njima. Kada sam došao, sa štapom sam išao, sad mogu i da potrčim", kaže Milan.

Pored ovaca, ovaj 71-godišnjak uzgaja i voće i povrće. A otkriva i da mu je selo donelo i nove prijatelje sa kojima se svakodnevno druži.

"Lepo se družimo, imamo komšiluk, skupimo se kad neko nešto slavi, obaveze izvršavamo, pomažemo jedni drugima kad se kosi kad se skuplja seno... Lepo nam je, složni smo, najstariji sam ovde, svi su mlađi. Imam 71. godinu", priča Milan za Jutjub kanal "RTV Novi Pazar", te dodaje da se u selo vratio zajedno sa ženom kada su otišli u penziju.

"Morao sam da poslušam ženu"

Ideja da dođu na selo, otkriva bila je ženina koja je više nego on volela selo - pa je prosto morao da je posluša. Takođe priznaje, za razliku od mlađih dana kada nije voleo seoski život, sada u njemu uživa.

"Ženi više voli što smo ovde nego ja. U početku nisam voleo selo, dok sam bio mlađi. Dolazio sam zbog roditelja, a sada je potpuno drugačije", rekao je on.

Penzioner Milan
Penzioner Milanfoto: Printscreen/Youtube/RTV Novi Pazar

Ima 30 ovaca i njihovo čuvanje, kao i sam rad na selu mu ne pada teško.

"Ne radim mnogo, tu sa ovcama, posejem malo po vrtu krompira pasulja, papriku i tako, imamo dovoljno za nas, ne prodajemo... Meso imamo, prodam po neko jagnje, i opet se isplati. Ovde se slabo šta prska, sve je prirodno, sa otrovima ne radimo", rekao je on.

Ovce
Ovcefoto: Printscreen/Youtube/RTV Novi Pazar

A na pitanje ima li razliku u životu na selu nekada i sada, kaže da je jedina ogromna razlika u tome što su nekada u martu bili ogromni snegovi koje danas ne viđa.

"Nekada je snega bilo do kolena, oštre zime a sada sam mogao celu zimu da čuvam ovce" zaključio je on.

Bonus video:

02:10

U OVOM SRPSKOM SELU LEŽI CELA ISTORIJA BALKANA: Kroz njega su prošli Kelti, Rimljani, Turci, Huni, Austrougari i Nemci!

(Espreso / Blic / Jutjub kanal "RTV Novi Pazar" / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.