OBJAVLJENA DETALJNA PROGNOZA ZA MART: Evo da li nas očekuje SNEG širom Srbije, podaci su JASNI KAO DAN
Beograd, Foto: Ana Paunković

vremenska prognoza

OBJAVLJENA DETALJNA PROGNOZA ZA MART: Evo da li nas očekuje SNEG širom Srbije, podaci su JASNI KAO DAN

Posle 10. marta ponovo toplije

Objavljeno: 16:44h

Narednih dana relativno toplo, u utorak malo svežije uz povremenu kišu. Oko 6. marta umereno zahlađenje uz novu pojavu kiše i moguć sneg na višim planinama. Posle 10. marta ponovo toplije.

Do 5. marta u Srbiji će se zadržati natprosečno toplo vreme, sa maksimalnim temperaturama od 15 do 20 stepeni Celzijusa u većini mesta, što je vrednost zabeležena i poslednjih sedam dana.

Narednih dana biće i malo kiše. U subotu i nedelju padavine će biti malo češće u jugozapadnoj, južnoj i istočnoj Srbiji. U ostalim krajevima padavine će biti sasvim retka pojava. Početkom naredne sedmice sa Jadrana nam pristiže novo naoblačenje koje će na visokim planinama usloviti i sneg. Dakle, u nižim predelima će padati kiša, a na visokim planinama, iznad 1.500-1.600 metara, biće i malo snega. Inače su trenutne visine snežnog pokrivača vrlo male, na Kopaoniku ima samo oko 10 centimetara snežnog pokrivača i on se zbog visokih temperatura i dalje topi.

Od 6. marta se očekuje manje zahlađenje. Zahlađenje neće biti intenzivno, ali će usloviti pad jutarnjih i maksimalnih dnevnih temperatura za 3 do 5 stepeni u većini mesta.

Dnevni maksimumi će u većem delu Srbije biti od 12 do 17 stepeni. Jutra će biti hladnija, pogotovo u noćima bez oblačnosti, kada su noći vedre.

Nastaviće se period česte smene sunčanih i oblačnih intervala, uz malo kiše. Nema naznaka o obilnim padavinama u narednih 10 dana, ali će biti promenjivo vreme uz malo kiše u većini mesta. Samo na visokim planinama će biti uslova za sneg.

Temperatura u martu

Očekuje da tokom većeg dela marta, što je prikazano i na grafikonu mesečne prognoze RHMZ, temperatura bude i dalje iznad proseka.

Srednja maksimalna temperatura će biti između 12 i 15 stepeni u većini nižih predela, a srednja dnevna između 7 i 10 stepeni. Padavine će biti povremene.

Ukupna količina padavina u većini nižih predela će biti oko ili ispod proseka. Za Beograd je to 31 mm, Novi Sad 27 mm, Niš 31, Kragujevac 31 mm. To su vrednosti malo ispod proseka. U svakom slučaju, padavine će biti relativno česte, ali slabog intenziteta, i zato očekujemo da ukupna količina na mesečnom nivou bude manja od prosečne.

Do kraja marta bez jačeg zahlađenja

Za sada nema naznaka za ozbiljno zahlađenje, koja se gledajući podatke unazad dešavaju i u martu i u aprilu. Recimo, prošle godine je 3. i 4. aprila pao sneg širom Srbije, u Beogradu je tada izmereno 19 centimetara snega na Vračaru i čak 30 centimetara snega na Košutnjaku. Takvi intenzivni prodori hladnoće kada se jave u rano proleće obično kratko traju, jedan ili dva dana, ali mogu doneti i snežne padavine i nagli pad dnevnih i jutarnjih temperatura. Takvo zahlađenje se prema prognostičkom materijalu za sada se ne vidi, ali ukoliko bude potrebe izdavaćemo najave i upozorenja i na takve događaje ukoliko ih kasnije bude bilo.

Bonus video:

01:36

BIĆEMO POD UTICAJEM VETRA KOJI ĆE DONETI PRAŠINU Meteorolog Todorović otkrio KAKVO VREME NAS ČEKA DO KRAJA FEBRUARA

(Espreso/Informer/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.