DANAS SE NE POSTI IAKO JE SREDA, A ISTO ĆE BITI I U PETAK! Veroučiteljka objasnila, to je zapravo priprema pred...
Andrea Kereš, Foto: Instagram Printscreen / Andrea Kereš

važno pravilo

DANAS SE NE POSTI IAKO JE SREDA, A ISTO ĆE BITI I U PETAK! Veroučiteljka objasnila, to je zapravo priprema pred...

Danas pravoslavni vernici po pravilu ne poste jer je u toku "trapava sedmica"

Objavljeno:

Pravoslavni vernici poste svaku sredu i svaki petak, ali danas će to biti izuzetak, baš kao i za dva dana.

A o razlogu za to preskakanje na svom Instagram profilu je pisala veroučiteljka Andrea Kereš.

Da bismo mogli da ispostimo Veliki Vaskršnji post (koji traje 7 nedelja) pre nego što zvanično počne post (18. marta) prvo se pripremamo duhovnim poukama, ali i postepenim uzdržavanjem od mrsne hrane, kroz ove tri sedmice, objasnila je i navela da su pripremne sedmice:

Sedmica o mitaru i fariseju (26.2.-3.3.), Sedmica o bludnom sinu (4.-10.3.), Sedmica siropusna (11.-17.3.)

- Ove datume sam vam stavila u zagradu da se lakše orijentišete, ali oni neće važiti za narednu godinu jer je Vaskrs pokretan praznik - dala je:

- Ova sedmica (o mitaru i fariseju) u kojoj smo sada 26.2.-3.3. je trapava, što znači da ne postimo u sredu i petak na posramljenje fariseju koji se gordio time što posti dva puta sedmično.

Posle trapave sedmice, dolazi sedmica Bludnog sina i ponovo se vraćamo na post u sredu i petak - to je mesopusna sedmica, poslednja u kojoj vernici jedu meso.

- A onda u poslednjoj pripremnoj nedelji pred post 11 do 17. marta (Siropusna nedelja) sledi još viši stepen pripreme: opraštamo se od mesa na 8 nedelja (1 siropusna nedelja+post 7 nedelja), ali te siropusne nedelje možemo da jedemo i dalje sve mlečne proizvode i jaja do zvaničnog početka posta 18. marta.

Kao što je pred svaki trening neophodno da se zagrejemo kako se ne bismo povredili, tako je pred ovako ozbiljan post potrebno da se pripremimo i mentalno i fizički, navela je veroučiteljka.

- Nemojte da vas uplaši ovo "ozbiljan post". Treba da shvatimo ozbiljnost posta naravno, ali ne kroz strah, pravila i zakone, nego kroz suštinu. Važno je da se na borbu fokusiramo dan po dan. A ove pripremne nedelje će nam pomoći da shvatimo zašto je post važan i zašto uopšte postimo.

Bonus video:

07:01

SVAKI DUŽI POST IMA JEDNU VAŽNU FUNKCIJU! Veroučitelj razbio dileme o uzdržavanju: Duh Sveti se ne bavi sadržajima našeg želuca!

(Espreso / Kurir / Prenela. J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.