OVO JE SPISAK 18 PREKRŠAJA ZBOG KOJIH POLICIJA IMA PRAVO DA ODUZME VOZILO! Više hiljada vozača na korak od ove mere
Saobraćajna policija, Foto: MUP

nove mere

OVO JE SPISAK 18 PREKRŠAJA ZBOG KOJIH POLICIJA IMA PRAVO DA ODUZME VOZILO! Više hiljada vozača na korak od ove mere

Mera privremenog oduzimanja vozila traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom

Objavljeno:

Počela je primena novih zaštitnih mera iz Zakona o bezbednosti saobraćaja, odnosno privremeno oduzimanje vozila od onih koji su napravili teži prekršaj.

Saobraćajna policija u Leskovcu je u petak privremeno oduzela vozilo "folksvagen pasat" kojim je upravljao šezdesetjednogodišnjak, nakon što je odbio da se podvrgne alkotestiranju kada je zaustavljen u Svetosavskoj ulici oko 18.40.

U prethodne dve godine taj vozač je pravnosnažno osuđen zbog odbijanja alkotestiranja i nasilničke vožnje jer je upravljao vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, sa 2,03 promila alkohola u organizmu.

Alko test
Alko testfoto: Profimedia

Vozač je zadržan u službenim prostorijama, a o događaju upoznat je dežurni sudija Prekršajnog suda u Leskovcu, koji je naložio da se vozač posle sprovedenog zadržavanja procesuira u skraćenom postupku.

Vozila se, prema novim merama, oduzimaju od onih koji su u prethodne dve godine pravnosnažno osuđivani za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Teži prekršaji iz oblasti bezbednosti saobraćaja su nasilnička vožnja, najmanje teška alkoholisanost, odbijanje alkotesiranja ili utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci, upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole, prekoračenje brzine u naselju i van njega za više od 70, odnosno 80 kilometara na čas od dozvoljene.

Mera privremenog oduzimanja vozila traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom, naveo je MUP.

Saobraćajna policija
Saobraćajna policijafoto: MUP

Ovo je lista prekršaja zbog kojih se možeto stati bez vozila: 1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila; 2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate; 3. Prekoračenje brzine za više od 100 km/h u naselju; 4. Prekoračenje brzine za 90 km/h u naselju; 5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni "30"; 6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja; 7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača; 8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument-tabla, zadnja polica, spoljnji delovi vozila i sl.); 9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta; 10. Preticanje kolone vozila preko pune linije; 11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije; 12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom; 13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena; 14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja; 15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu; 16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu; 17. Preticanje kolone pod pratnjom;

18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom.

Bonus video:

01:38

NOVI PRAVILNIK NA SNAZI, LESKOVČANIN ODBIO ALKO TEST I ODUZELI MU VOZILO! Major policije: Ovo su DVA uslova za oduzimanje auta

(Espreso / Euronews / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.